Cum și de ce a inventat PDL noi taxe

| 20 aug, 2013

Pe ce se bazează strategia? Pe ideea simplă că un mesaj – fie acesta și o minciună sfruntată – dacă este repetat îndeajuns de mult și cu intensitate destul de mare, ajunge să fie crezut și însușit de către foarte mulți oameni.

De aproape o lună, o bună parte a vocilor din opoziție – în special cele din zona Băsescu-Udrea, grupare tot mai conturată în ultima perioadă – a demarat un efort susținut de propagandă bazată în primul rând pe neadevăr și pe stârnirea neliniștii în rândul cetățenilor mai creduli. În centrul acestei propagande se află ideea introducerii noilor taxe – idee repetată la nesfârșit pe la televiziuni, prin declarații făcute din vacanță și, nu în ultimul rând, pe conturile de Facebook ale celor de prin opoziție.

Reprezentanții USL au încercat contracararea minciunii celor peste 20 de noi taxe, însă parcă pe mai puține voci. Poate că și perioada de vacanță a fost abil aleasă pentru a lansa o astfel de ofensivă comunicațională. În orice caz, un lucru este cert: este prevăzută doar mărirea taxei pe lux și a veniturilor din chirii, pe lângă majorarea accizei la alcool, totul pentru a compensa o serie de măsuri orientate către cei cu venituri medii și mici: reducerea TVA la produse de panificație de la 24% la 9%, acordarea de ajutoare la încălzire, creșterea salariului minim, acordarea de subvenții pentru patronii care angajează tineri ș.a. Cu alte cuvinte, cu riscul de a suna populist, se ia de la bogați și se dă la săraci. A mări taxele înseamnă a crește birurile pentru toată lumea (cum a fost, spre exemplu, creșterea TVA de la 19% la 24% a Guvernului Boc), nu a reloca banii dintr-o zonă în alta.

Dar trecând peste conținutul acestor mesaje politice venite din zona grupării Băsescu-Udrea și a PDL, mai important este ceea ce se urmărește prin lansarea lor. Este vorba, de fapt, despre un dublu obiectiv: pe de o parte se încearcă acoperirea mesajelor pozitive legate de reducerea TVA la pâine (mesaje venite atât din zona puterii, cât și din partea experților în domeniu), iar pe de altă parte se pun bazele unei noi strategii de comunicare, după jumătate de an de tăcere și resemnare.

Pe ce se bazează strategia? Pe ideea simplă că un mesaj – fie acesta și o minciună sfruntată – dacă este repetat îndeajuns de mult și cu intensitate destul de mare, ajunge să fie crezut și însușit de către foarte mulți oameni. Este un concept banal, dar care și-a dovedit foarte clar eficiența în trecut și care a fost perfectat încă de le primele file de istorie ale propagandei.

Adoptarea acestei strategii de către gruparea în discuție a fost o nevoie politică / electorală, date fiind măsurile economice concrete adoptate și promovate în ultima perioadă de către USL. Practic, reducerea TVA la pâine a fost momentul declanșator al acestei schimbări de direcție a grupării Băsescu-Udrea, momentul în care au realizat că numai prin agresivitate comunicațională pot fi contracarate rezultatele bune din ultima perioadă (creștere economică, sporirea investițiilor, creșterea exporturilor, creșterea producției industriale, perspectiva unuia dintre cei mai buni ani agricoli ș.a.m.d.).

Ar mai fi disponibile și alte strategii pentru creșterea capitalului politic, cum ar fi avansarea unor sugestii de măsuri economice (spre exemplu, recenta propunere a PDL legată de scăderea cotei unice), însă astfel de sugestii trebuie să fie acoperite și de calcule economice, după cum a subliniat Victor Ponta în conferința de luni seară.

Drept urmare, ce este mai simplu? Să faci calcule, să pui la treabă oameni competenți în domeniu, cu expertiză economică, să vii cu idei noi care pot îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor, sau să inventezi niște minciuni banale, pe care să le repeți zi de zi, în speranța că se vor găsii unii la un moment dat care le vor crede?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 aug, 2013
NewLevel
ha?
Ce naibii vorbesti, dom'le? Iti spun numai din ce stiu eu: in primul rind ca sub "taxa de lux" se ascund vreo 4-5 taxe, de la impozitarea blanurilor, taxe in plus pentru bijuterii din aur si platina si pina la accizarea masinilor de teren mai mari de 3000cm3. Asta ca sa fim rigurosi.
Dar mai exista cel putin o taxa pe care va faceti ca o uitati si care este taxa aia pe zi de spitalizare. Ce dracu', dom'le, ne prostiti in fata??
20 aug, 2013
credulu'
credulu'
dragule,tu de cind nu ti-ai mai facut un consult serios.pari tinerel,saracu si chiar daca trebuie sa maninci si tu ceva , ce e urit si puturos tot asa ramine.saracu de tine.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ