Cum încearcă Gușă să fie anti-american și pro-rus distrugând Realitatea Tv

| 20 iul, 2013

Joi seară, la Realitatea TV, telespectatorii (atâția câți or mai fi rămas ei) ai postului au putut asista la un nou episod din bătălia pe care postul coordonat de Cozmin Gușă o duce împotriva interesului României de a-și asigura independența energetică prin exploatarea resurselor de gaze, prin intermediul emisiunii ”Jocuri de putere”.

Acum câteva luni, Rareș Bogdan se afla în prima linie a jurnaliștilor de la Realitatea TV care au încercat să inflameze opinia publică și să o întoarcă împotriva proiectului de exploatare a resurselor de hidrocarburi din platoul continental al Mării Negre, susținând că astfel ar fi pusă în pericol integritatea plajei de la Vama Veche. Observând însă că atacurile sale nu au efect, "jurnalistul" nu a abandonat cu totul domeniul, dar s-a reorientat către Chevron și contractul pe care compania americană l-a încheiat cu statul român.

Emisiunea lui Rareș Bogdan a reprezentat de la început și până la sfârșit, un contra-exemplu de etică jurnlistică. În loc să asigure premise echilibrate de dezbatere a beneficiilor și dezavantajelor exploatării gazelor de șist, întreaga emisiune, care s-a întins până târziu în noapte, a fost dedicată argumentării ideii că exploatarea gazelor de șist ar fi cel mai mare rău care i s-ar putea întâmpla României.

Pentru a-și atinge scopul, Rareș Bogdan și invitații săi nu s-au dat înapoi de la nimic. Rând pe rând, Gheorghe Epurescu, Ovidiu Tiron, Neculai Rotaru, Paul Iurie și Lavinia Șandru au lansat mesaje emoționale, legate de riscurile exploatării, dar și de modul în care guvernul gestionează subiectul. Iar pentru a fi cât mai convingători, ONG-iștii prezenți au amenințat chiar că vor depune plangere penală împotriva celor care au dat acordul de mediu. Sub îndrumarea atentă a lui Rareș Bogdan, care și-a uitat cu totul îndatoririle de moderator și a avut o atitudine profund părtinitoare, ”mânia proletară” a atins apogeul când Lavinia Șandru a făcut o serie de ”dezvăluiri” cu privire la contractul încheiat de Chevron cu statul român.

Numai că, de fapt, contractul în discuție nu este deloc o surpriză, ci reprezintă cadrul în baza căruia Chevron discută cu statul roman. Iar el nu a fost semnat acum, ci în perioada guvernării Boc. Conform ”analizei” făcute în platoul de la ”Jocuri de putere”, contractul ar oficializa o mare țeapă pentru România, în condițiile în care pe de o parte exploatarea este o incertitudine, iar pe de alta, statul ar urma să câștige foarte puțin dacă aceasta va deveni totuși realitate, deși costurile pentru mediu vor fi foarte ridicate. Și de această dată, realitatea din teren o contrazice pe Lavinia Șandru.

Chevron a primit doar autorizația de explorare, urmând ca discuția despre o eventuală exploatare să fie făcută ulterior, când negocierile se vor putea baza pe ceva concret. Iar la acea dată, valoarea redevențelor ar putea fi cu totul alta.

Trăgând linie, putem concluziona că întreaga emisiune a reprezentat o manipulare grosolană. Și, cum sentimentele anti-americane și pro-rusești ale lui Cozmin Gușă sunt binecunoscute, nu este dificil să ne explicăm de ce interesul Rusiei de a împiedica România să își obțină independența energetică a găsit o portavoce atât de obedientă la Realitatea TV. Ceea ce, bineînțeles, face un deserviciu uriaș postului și amenință să fie chiar cauza care îl va împinge în afara peisajului mediatic românesc.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 iul, 2013
pensionar
Eu nu sunt analist, nici politician platit de luicuriciul mare, dar vad ca gazul, benzina care era al npstru este la nivelul tarilor care nu au nimic din aceste zacaminte, deci ca prostu ma intreb ce independenta??de cine??de ce e bun???ca in Norvegia din profitul de petrol se adauga o suma la talonul de pensie, nu ca se fura ca in Romania din pensie sa fim independenti de cine, pentru interesul cui???Cum invatasaracul rrom sa nu manance calul nimic si cand s-a invatat a murit.Cam as e cu independenta noatra parca gazul, petrolul vine sub ocean din SUA.UN MURITOR MINTIT DE 71 ANI.
21 iul, 2013
GICA
ok
Super articol... super analiza! Moderatorul? .. mi-am schimbat parerea privind ''verticalitatea'' sa si calitatea de formator de opinii! .. pacat! -intoarce-te la cal.de moderator si trage de limba pe analisti si .. formatorii de opinii! -Numai la B1 vezi .. prezentatori care le stiu pe toate si cu ''pistolul'' pe masa daca nu esti de parerea lor! Intoarce-te la atituni nepartinice ca ale unui MODERATOR de marca ! Bascalia si partinirea nu au loc in mintea unui adevarat JURNALIST! - S-auzium numai de bine!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ