Cum influențează politica națională deciziile internaționale

| 28 sep, 2013

Sentimentul anti-imigranți în rândul statelor UE occidentale devine pe zi ce trece mai puternic și mai manifest. Iar domeniul care arată cel mai bine această tendință este politica, mai exact pozițiile puternic naționaliste, îndreptate împotriva imigranților, adoptate de unii lideri politici.

 

Desigur, este normal ca într-o Uniune Europeană aflată la al șaselea deceniu de viață să existe grupuri nemulțumite de deschiderea granițelor și de prezența persoanelor de altă etnie în țară. Este normal să existe și formațiuni politice a căror strategie de bază este exploatarea acestor sentimente din rândul populației. Însă atunci când forțe politice majore, aflate la guvernare, adoptă astfel de strategii, se conturează decizii internaționale, care au impact direct asupra altor state. Iar totul, dintr-o pură retorică electorală.

Faptul că România îndeplinește criteriile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen îl știm de mult timp. Dar cu toate acestea, decizia de a primi țara noastră în zona de liberă circulație europeană întârzie să apară. Întotdeauna se găsesc poziționări politice anti-imigranți, determinate de conjuncturi electorale, sau invocări forțate ale raportului privind Mecanismul de Cooperare și Verificare.

Cel mai recent exemplu este cel al Franței, care se află în pragul alegerilor municipale. Pe fondul unei ascensiuni a dreptei, forțele politice de stânga aflate la guvernare simt o presiune care îi îndreaptă către adoptarea unui discurs radical. Văzându-se constrânși din punct de vedere al sprijinului popular, se pare că și unii socialiști – caracterizați în mod tradițional prin toleranță și deschidere – încep să vorbească despre „relele” comise de romi sau despre felul în care imigranții fură locurile de muncă celor din țară. În acest sens pot fi interpretate declarațiile purtătorului de cuvânt al Guvernului de la Paris și cele atribuite lui François Hollande de unele surse, deocamdată neconfirmate.

Să nu uităm că, în urmă cu doar câteva luni, președintele francez și premierul Jean-Marc Ayrault, în întâlniri pline de zâmbete cu premierul Victor Ponta, afirmau sus și tare cum României i se cuvine să intre în Schengen.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 sep, 2013
Dana Chirvasuta
comentariu
Atât timp cât guvernele UE nu pun presiune asupra guvernului român sa aduca salariul minim la nivelul celor din vest vor trebui sa accepte un nivel de criminalitate mai intens cauzat de anumiti români si bulgari ca rezultat al faptului ca atât in RO cât si în BG daca ai noroc sa gasesti de munca slariile oferite sunt la nivel de sclavagism in timp ce securistii (asa zisii oameni de afaceri) fac profituri nerusinat de mari in comparatie cu oamenii de afaceri din occident!
29 sep, 2013
cantautor
care guvern roman?
cel PSD sau cel PNL?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ