Cum intră România în elita sportului mondial

| 04 iul, 2013

Octavian Morariu se numără printre cele 9 persoane nominalizate pentru a deveni membri ai Comitetului Internaţional Olimpic.

Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), este omul momentului în sportul românesc. Morariu se numără printre cele 9 persoane nominalizate pentru a deveni membri ai Comitetului Internaţional Olimpic (CIO). Anunţul oficial va fi făcut în perioada 7-10 septembrie, la Buenos-Aires, Argentina, în cadrul celei de a 125-a sesiuni a CIO. Astfel, după 15 ani de aşteptare, România va avea din nou onoarea de a fi reprezentată în elita sportului mondial.

Ceilalţi opt candidaţi propuşi pentru a deveni membri ai CIO sunt: Stefan Holm din Suedia, campion olimpic în 2004 la săritura în înălţime, Paul Kibii Tergat din Kenya, cvintuplu campion mondial la cross-country, Larry Probst, un înalt responsabil al Comitetului Olimpic American, Bernard Rajzman din Brazilia, Mikaela Maria Antonia Cojuangco-Jaworski din Filipine, Alexander Zhukov din Rusia, Dagmawit Girmay Berhane din Etiopia şi Camiel Eurlings din Olanda.

Viitorul membru al CIO din partea României, Octavian Morariu, s-a născut pe 7 august 1961, este fost rugbyst internaţional, fost preşedintele al federaţiei române de specialitate şi preşedinte al forului olimpic român din 2004. El a venit la conducerea COSR după Ion Ţiriac şi se află la al treilea mandat consecutiv. În februarie 2013, atunci când a fost reales pentru un nou mandat, acesta declara că îşi propune să slujească cât mai bine sportul românesc şi că doreşte să facă cât mai multe pentru sportivii români.

Un alt obiectiv pe care şi l-a stabilit Morariu atunci este atragerea de competiţii majore internaţionale. „Plecând de la reuşita FOTE, îmi doresc să organizăm competiţii majore. Aştept cu înfrigurare să înceapă lucrările la noua sala polivalentă, iar atunci vom dispune de un instrument să atragem competiţii majore, pentru sporturile care au nevoie de o asemenea infrastructură. Sunt premise foarte bune, îmi doresc să avem şi un stadion de atletism bun, să găzduiască competiţii internaţionale”. Iar acum, prin nominalizarea primită din partea CIO are şi instrumentele necesare.

Până în prezent, România a avut trei reprezentanţi în CIO. Primul român membru în CIO a fost George Gh. Bibescu (1834 - 1902) fiul fostului domnitor al Ţării Româneşti Gheorghe Bibescu. Acesta a făcut parte din Comitet timp de doi ani, între 1899 şi 1901. George Alexandru Plagino (1878 – 1949) a fost al doilea român cooptat ca membru al CIO, în anul 1908. Acesta a fost primul sportiv român care a participant la Jocurile Olimpice moderne, la Paris în 1900. Ultimul reprezentant al României a fost Alexandru Siperco (1920 – 1998), care a fost membru al Comitetului timp de 43 de ani, din 1955 până la moartea sa, în 1998.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ