Cum manipulează ONG-urile de casă ale lui Băsescu dezbaterea despre Constituţie

| 26 iun, 2013

Astăzi, asistăm la o mediatizarea excesivă din zona mass-media ostilă USL a unui studiu realizat de Expert Forum. Nu ar fi nimic în neregulă dacă Expert Forum ar fi un ONG credibil şi neafiliat politic şi care ar avea tradiţia unei critici obiective a clasei politice şi a mediului instituţional din România.

Totuşi, Expert Forum nu este altceva decât un ONG de casă al Cotroceniului, utilizat asiduu pentru promovarea intereselor lui Traian Băsescu. În contextul dezbaterilor privind modficarea Constituţiei, Expert Forum a fost reactivat astfel încât să servească drept o portavoce a preşedintelui în confruntarea sa cu USL. Aşa se face că atacurile şi criticile dure formulate în studiul Expert Forum sunt mediatizate de către „Evenimentul zilei”, „România liberă” sau „Hotnews”, în încercarea de a decredibiliza procesul de revizuire al Legii Fundamentale.

Respectivul studiu este, de fapt, un instrument pretins independent, o falangă a lui Traian Băsescu prin care şeful statului încearcă să îşi impună un punct de vedere pe tema modificărilor la viitorul text constituţional.

În timp ce eforturile USL sunt orientate în sensul recredibilizării instituţiei parlamentare, Traian Băsescu îşi continuă războiul cu Legislativul, instituţia cea mai de preţ a unei democraţii, dar care îl încurcă pe şeful statului. Fiindcă propunerea preşedintelui de a reduce numărul parlamentarilor la 300, într-o singură cameră, este de fapt un prim pas în ceea ce înseamnă delegitimarea forului legislativ.

Cel mai grav este însă că pretinsul studiu al Expert Forum readuce în discuţie o serie de teze care nu mai târziu de anul trecut au prejudiciat puternic imaginea României. Este vorba de problematizarea sintagmei „stat de drept” care este scoasă la înaintarea în încercarea de a intimida eforturile actualei puteri de a finaliza procesul de revizuire a Constituţiei. Cu alt cuvinte, se constată deja o tendinţă meschină venită pe filieră internă de a auto-discredita România în ochii europenilor.

În planul dezbaterii publice, se resimte nevoia unui discurs care să echilibreze încercările de manipulare ale ONG-urilor controlate de Traian Băsescu. Din păcate, societatea civilă nu discută suficient despre rolul esenţial pe care trebui să-l ocupe instituţia parlamentară în viitoarea arhitectură instituţională. Iar încercările Comisie de revizuire de a repune Legislativul în drepturi sunt imediat sancţionate de către un preşedinte avid de putere şi de structurile societăţii civile care încă îi sunt obediente şefului statului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 mar, 17:28
uxezogohuy
Embolization, sclerosis self-fulfilling securely confirm, valgus, 2-3%.
Eroqupi Eelapogo yku.ftua.obiectiv.info.rkl.pc http://slkjfdf.net/

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ