Cum s-au creat în ultimul an peste 100.000 de locuri de muncă

| 11 iul, 2013

Guvernarea PDL a fost caracterizată de tăieri și disponibilizări.

Acest lucru a avut o consecință nefastă asupra economiei țării, cuantificată în pierderea a 740 000 de locuri de muncă în intervalul 2008-2011. De un an de zile, România are un guvern a cărui strategie se bazează pe crearea de noi locuri de muncă și creștere economică, întocmai cu viziunea social-democraților europeni pentru dezvoltarea Uniunii Europene. Aceasta este exact opusul strategiei promovate până acum de popularii europeni, bazată pe măsuri de austeritate.

Rezultatele n-au întârziat să apară, așa că Guvernul USL se poate lăuda cu 100 000 de noi contracte de muncă înregistrate în ultimul an, numărul salariaților stabili ajungând la 4,37 de milioane. Mai jos puteți vedea un grafic în care este reprezentată evoluția locurilor de muncă în perioada 2008-2013.

După mulți ani de guvernare de pe o zi pe alta, iată că guvernul condus de Victor Ponta a elaborat o strategie pe termen mediu și lung, ce are ca obiective atragerea de noi investiții străine și crearea de noi locuri de muncă. Așa cum a explicat primul-ministru, primul an de guvernare USL s-a concentrat pe obținerea stabilității economice și politice, acest lucru fiind necesar pentru ca țara noastră să devină o destinație atractivă pentru investitorii străini. În momentul de față suntem singura țară din regiune care se bucură de stabilitate și printre puținele din Europa care au înregistrat creștere economică. Acest prim pas a însemnat practic pregătirea terenului.

Odată atinse aceste obiective, primul-ministru a trecut la pasul doi, și anume scoaterea României din izolarea în care a afundat-o Traian Băsescu, și dezvoltarea relațiilor externe. Relațiile bune cu guvernele străine reprezintă o garanție pentru investitorii din statele respective că țara noastră este o destinație în care își pot investi banii fără grijă. De asemenea, USL a avut curajul și rațiunea să se reorienteze și către alte zone ale lumii, din afara sferei tradiționale europene și euro-atlantice. Mă refer la statele asiatice, care în ultimii ani au acumulat capitaluri importante pe care caută să le investească, și mai mult, caută rampe de lansare către piața europeană. Printre aceste state se numără și China, cu care România a avut timp de mulți ani o relație politică bună, dar care din păcate a fost neglijată în ultima perioadă, fiind acum reactivată.

O altă decizie bună a USL a fost promovarea unor domenii cu potențial mare de creștere, cum sunt energia și agricultura, domenii care pot avea un impact pozitiv enorm asupra economiei. Gândiți-vă la implicațiile pe care le-ar avea ieftinirea energiei. Nu mă refer la reducerea facturilor pentru populație, ci la cele pentru industrie, care ar fi marele beneficiar. Țara noastră ar deveni astfel extrem de atractivă pentru marii industriași, deoarece costurile de producție ar fi mai mici. Adăugând aici stabilitatea politică și economică, și bunele relații externe, obținem rețeta succesului pentru creștere economică și crearea de noi locuri de muncă.

Un alt domeniu sprijinit de guvern este cel IT&C. A fost lansată chiar și o schemă de ajutor pentru companiile IT care creează mai mult de 200 noi locuri de muncă, locuri de muncă ocupate în general de tineri, în rândul cărora șomajul face ravagii în întreaga Europă. Astfel, companii ca gigantul Oracle, sau că tot am amintit de China, Huawei și ZTE, au anunțat extinderea investițiilor din România și angajarea a sute de persoane. Să nu uităm că vorbim de o industrie în care salariile sunt mult peste medie, ceea ce înseamnă și încasări mai mari la buget.

În final am ajuns și la infrastructură. Deblocarea POS Transporturi și promovarea parteneriatelor public-private se traduc prin începerea unor noi investiții în autostrăzi și infrastructura feroviară. Din nou, noi locuri de muncă, atât directe, cei care lucrează efectiv la construirea infrastructurii de transport, cât și indirecte, ca urmare a dezvoltării create în jurul unei infrastructuri mai bune.

Avem așadar toate elementele necesare pentru a putea privi cu speranță spre viitor, elemente care până acum ne-au lipsit: o strategie pentru dezvoltarea economică și crearea de noi locuri de muncă, și un guvern determinat să o pună în practică. Trebuie doar să avem puțină răbdare, deoarece nu degeaba se numește „strategie pe termen mediu și lung”.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 iul, 2013
gghas
Tu pe ce lume traiesti, in 2008 la guvernare era Tariceanu si actualii vostri aliati pnl-istii, in 2009 a-ti fost la guvernare, sau aveti mintea scurta, a-ti uitat c-ati fugit de la guvernare ca sa castigati prezidentialele cu ''mihaela, dragostea mea'' sau ''este victoria lui Crin cum e si a mea'', zau asa, penibil, presedinte de-o noapte. Cu locurile de munca ai dreptate, 100 numai la parlament, plus angajatii fiecarui parlamentar, o intreaga liota de consilieri, secretare, contabila, soferi, etc., plus logistica. Apoi ar mai fi vreo 10 ministere, cu toata structura si logistica din dotare, se aduna ceva locuri de munca. Vorbind de energie, sigur ca nu te referi la reducerea facturilor populatiei, ci la ale celor din industrie, care o vor primi mai ieftin, populatia va plati la fel desi energia s-a ieftinit. Altfel spus, noi vom plati in locul bogatilor, sau ii vom subventiona cum ar veni. Iar al doi-lea domeniu IT-ul, bineinteles ca e favorizat d-nul Ghita-soft. In final despre infrastructura, care ...infrastructura??? Deci suntem tot in faza ''avem de gand sa'', ''ne-am propus sa'', intentionam... etc.
12 iul, 2013
Cujba Ion
Unde or fi alea 100000 locuri de munca ? In care izolare era Romania si a scos-o D-l Ponta prin turism pe banii contribuabililor ? Georgica ,cine esti in realitate si pe cine reprezinti ,nu cumva clica aciuta vremelnic la putere ?
11 iul, 2013
Gigi
??
Asta e site-ul guvernului? Ce-ati patit baieti, nu se lauda ponta destul?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ