Cum se luptă Guvernul cu facturile românilor

| 29 aug, 2013

Pentru ajutoarele de încălzire cu lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, proiectul de ordonanță propune plata sumelor la începutul sezonului rece, pentru toată perioada iernii, pentru a nu exista probleme privind obținerea resurselor necesare de către consumatori.

Reglementările privind ajutoarele sociale de încălzire vor fi modificate, după ce Guvernul a aprobat o propunere privind acordarea de ajutoare între 48 de lei și 240 de lei pe lună pentru consumatorii vulnerabili, pentru perioada de iarnă. Sumele au ca scop sprijinirea persoanelor cu venituri reduse să își asigure condiții normale de temperatură în locuințe și să înfrunte sezonul rece fără a resimți disconfort.

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică proiectul de act normativ în luna iulie, iar acesta a fost aprobat în ședința Executivului din 27 august și așteaptă acum publicarea în Monitorul Oficial. Ca o noutate, vor fi acordate ajutoare şi pentru încălzirea cu energie electrică.

Valoarea ajutoarelor va fi majorată pentru a acoperi creşterea cu 6% a preţului la gazele naturale, iar aproximativ 24.000 de familii și persoane vulnerabile vor fi potențiali beneficiari. Măsurile sunt descrise în proiectul privind Ordonanța pentru modificarea și completarea a OUG nr. 70/2011 care vizează măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece.

Potrivit proiectului, cuantumul ajutoarelor sociale, precum și nivelul veniturilor nete lunare vor fi raportate la Indicatorul Social de Referință (ISR), iar ajutoarele vor avea valori variabile, între 240 de lei pentru familiile/persoanele cu venituri de până la 155 lei/persoană și 48 de lei pentru cei cu venituri de până la 615 lei/persoană.

Vor primi ajutoare persoanele care nu își pot asigura menținerea locuinței în condiții adecvate de temperatură în sezonul rece și care au venituri mici, iar sumele sunt determinate astfel încât să acopere între 100% si 20% dintr-un consum maxim de aproximativ 16 kwh/zi.

Conform estimărilor actuale, pentru perioada 2013 – 2014 ajutoarele necesare vor fi de circa 557 milioane de lei. Din această sumă, 177 milioane de lei ar fi pentru lunile noiembrie și decembrie 2013, iar suma pentru 2014, de 381 milioane de lei, este echivalentă cu cea prevăzută deja în bugetul Ministerului Muncii.

Pentru ajutoarele de încălzire cu lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, proiectul de ordonanță propune plata sumelor la începutul sezonului rece, pentru toată perioada iernii, pentru a nu exista probleme privind obținerea resurselor necesare de către consumatori.

Măsura luată de Executiv reprezintă o dovadă a faptului că este posibilă implementarea ideilor prezentate în campania electorală din 2012 privind solidaritatea și repararea nedreptăților sociale.

După reîntregirea salarilor bugetarilor și banii dați înapoi, în tranșe, pensionarilor, acordarea de ajutoare sociale pentru familiile și persoanele vulnerabile în vederea asigurării mijloacelor de încălzire a locuințelor este continuarea unei abordări normale de responsabilitate față de cetățeni.

Măsura pare a fi una bună, iar punerea ei în practică va fi un ajutor binevenit pentru mulți români care au probleme cu facturile mari din sezonul rece.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ