Cum şi cât de repede se poate rezolva problema câinilor maidanezi

| 06 sep, 2013

Ne-am obişnuit ca România să fie un tărâm al contradicţiilor. Legile care reglementează modul în care autorităţile locale pot interveni în cazul maidanezilor se bat cap în cap, fapt ce produce confuzie în rândul primarilor. Acolo unde se lucrează la limitele legii, edilii au parte de procese fără număr din partea aşa ziselor organizaţii pentru protecţia animalelor.

Întreaga țară a rămas şocată în această săptămână după ce un copil a fost ucis de maidanezii de pe străzile Capitalei. Deşi o adevărată tragedie, acest eveniment apare după ce numărul câinilor fără stăpân a crescut alarmant de mult în ultimii ani. Opinia publică a încercat să găsească vinovaţii pentru tragedia produsă, însă aceştia sunt mult prea mulţi pentru a putea face o listă scurtă.

Ne-am obişnuit ca România să fie un tărâm al contradicţiilor. Legile care reglementează modul în care autorităţile locale pot interveni în cazul maidanezilor se bat cap în cap, fapt ce produce confuzie în rândul primarilor. Acolo unde se lucrează la limitele legii, edilii au parte de procese fără număr din partea aşa ziselor organizaţii pentru protecţia animalelor.

Problema câinilor comunitari a fost adusă de mai multe ori în dezbatere de-a lungul timpului. Traian Băsescu, care astăzi dă lecţii guvernului despre cum să acţioneze, promitea în 2001 că nu vor mai exista câini fără stăpân pe străzile Bucureştiului. După un mandat şi o realegerea în fruntea Capitalei, Băsescu nu a făcut nimic, iar acum încearcă să câştige capital electoral pe un subiect tragic.

În timpul guvernării PDL s-a dezbătut din nou în Parlamentul României legea privind câinii maidanezi, însă, asemeni celorlalte legi adoptate de fosta guvernare şi acest act a fost inaplicabil şi neconstituţional. Curtea Constituţională a retrimis la momentul respectiv legea care prevedea măsurile pe care primăriile le puteau lua în cazul maidanezilor către Parlament pentru a modifica ordinea de aplicare a măsurilor contra câinilor. Judecătorii cereau ca eutanasierea să fie trecută ca fiind ultimul procedeu în cazul în care alte soluţii nu se pot aplica. Legea a rămas însă nemodificată, iar un copil a trebuit să îşi piardă viaţa pentru ca ea să fie din nou adusă în discuţie.

Parlamentul României, prin conducerea sa, a anunţat că legea privind câinii maidanezi va fi trecută prin procedură de urgenţă, pentru a permite rapid aplicarea măsurilor necesare reducerii numărului de câini de pe străzile României. Soluţia în această problematică trebuie să fie una dată de instituţia reprezentativă, după ce au fost consultaţi în prealabil cetăţenii români pe marginea subiectului.

De asemenea, Traian Băsescu trebuie să îşi clarifice poziţia în cazul câinilor comunitari. Atunci când legislativul i-a trimis o lege care rezolva problema acestor animale, a retrimis-o în Parlament. Să sperăm că de data aceasta şeful statului nu se va mai împotrivi unei legi necesare pentru România.

Moartea unui copil a închis totodată gura organizaţiilor pentru protecţia animalelor, care ar fi trebuit să aibă grijă de câinii comunitari, scoțând la iveală și afacerile din spatele acestor ONG-uri. Aceştia în loc să le ofere un adăpost le-au dat drumul înapoi pe stradă, acolo unde mușcă anual mii de oameni şi provoacă tragedii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 sep, 2013
gugu milogu
daca pleodul era lovit de o masina impuscam soferul?
06 sep, 2013
cantautor
suna ca un comunicat de la "Cutu-Cutu"...?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ