Cum te ajută Guvernul să găseşti mai uşor locuri de muncă la stat

| 17 sep, 2013

De luni a intrat în funcţiune site-ul posturi.gov.ro, site administrat de Guvernul României şi care conţine informaţii în timp real legate de posturile disponibile în administraţia centrală sau locală din România. Oricine are astfel posibilitatea de a afla în câteva minute care, unde şi pe ce criterii pot fi ocupate aceste posturi libere din aparatul de stat.

Aşa cum se precizează şi în comunicatul de presă care anunţa lansarea site-ului, posturi.gov.ro reprezintă o evoluţie a altui portal ce îndeplinea aceaşi funcţie, publicjob.ro, portal lansat în decembrie 2012, la iniţiativa unui tânăr de 25 de ani pe nume Cristian Botan. Spre deosebire de posturi.gov.ro, publicjob reprezenta la acel moment o iniţiativă privată, prima de acel fel din România, un site pe care atât editorii cât şi useri postau anunţurile. Userii puteau fi atât persoane fizice cât şi instituţii ale statului, sistemul fiind astfel gândit să-şi extragă informaţiile dintr-o pluralitate de surse. În schimb, posturi.gov.ro este un site administrat de Guvernul României şi actualizat de acesta în mod direct, avantajul fiind acela că executivul deţine toate informaţiile legate de nevoile administrativ românesc. Acest nou site a fost creat de asemenea sub conducerea domnului Botan, devenit între timp consilierul premierului Victor Ponta pentru transparenţă în administraţia publică.

Prin înfinţarea posturi.gov.ro guvernul României a preluat o idee venită din spaţiul privat şi a dus-o la următorul nivel. În comunicatul emis ieri de Biroul de Presă al Guvernului se recunoaşte de altfel rolul pe care l-a avut iniţial această iniţiativa privată.

La intrarea pe site, ulitlizatorul este întâmpinat de o hartă a României pe care sunt afişate toate oportunităţile de angajare. Această interfaţă user friendly are rolul de a servi la îndeplinirea scopului principal al site-ului. Posturi.gov.ro a fost înfiinţat tocmai pentru a creşte transparenţa în ceea ce priveşte angajarea în administraţia publică. Desigur, administraţiile centrale şi locale sunt obligate prin lege de mai mulţi ani să publice condiţiile de angajare în timp util. Existenţa unui site precum posturi.gov.ro face însă ca actualizarea acestor informaţii să poată fi realizată în timp real şi într-un singur spaţiu virtual. Transpareţa devine astfel una totală, putându-se reduce şi diversele abateri ce puteau apărea în cazul unui concurs pentru ocuparea unui post public. De exemplu, un primar putea “uita” să facă anunţul public până în ultimul moment.

Posturi.gov.ro reprezită în acelaşi timp dovada că statul poate lua o idee privată şi o poate duce la bun sfârşit.  Iniţiative ca posturi.gov.ro reprezintă pași importanți spre îmbunătăţirea modului de funcţionare al administraţiei publice. Această formulă transparentă şi deschisă ar putea reprezenta un model de bune practici pentru orice domeniu care presupune comunicarea rapidă, eficientă şi accesibilă a informaţiilor de pe piaţa muncii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 sep, 2013
cantautor
muncitorii disponibilizati din toata tara,multumesc guvernului USL...
metalurgistii,postasii,ceferistii ,etc,de-abia asteapta sa participe la concursuri,sa obtina posturile publice...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ