Cum va fi aşteptată comisia parlamentară la Roşia Montană

| 23 sep, 2013

Dezbaterile din cadrul comisiei speciale pentru analiza proiectului de la Roşia Montană vor începe în curând, urmând ca acestea să cuprindă discuţii cu toate grupurile direct implicate şi interesate de subiect. Criticile aduse acestei comisii s-au redus ca intensitate şi ca număr, în primul rând datorită deschiderii pe care membrii acesteia au arătat-o către dezbatere.

Conform calendarului comisiei, până pe data de 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea parlamentarilor, iar până pe 20 octombrie membrii comisiei vor trebui să elaboreze un raport asupra proiectului de lege propus de Executiv. Comisia este constituită din membri de la PSD, PNL, PC, UDMR, PPDD şi minorităţi, cei de la PDL refuzând să își desemneze oameni. Este încă o dovadă de laşitate şi lipsă de responsabilitatea din partea PDL, după ce au boicotat şi dezbaterile referitoare la regionalizare şi la revizuirea Constituţiei.

Membrii comisiei au decis că în prima săptămână de activitate vor face o vizită şi la Roşia Montană. Deplasarea la fața locului este necesară pentru ca parlamentarii să se poată informa asupra a ceea ce implică acest proiect, dar şi problemele cu care se confruntă oamenii. La Roşia Montană vor avea loc întâlniri cu cei care se opun proiectului, dar şi cu reprezentanţi ai celor care îl susţin. Astfel se ascultă fiecare părere, pentru ca raportul să fie unul cât mai bine documentat și obiectiv.

Însă, vizita s-ar putea să nu fie văzută cu ochi buni de o parte a celor care sunt împotriva proiectului. Având în vedere ultima deplasare a unor parlamentari la Roşia Montană, cei de la Partidul Conservator, ne putem aştepta să iasă din nou scântei.

Pentru ca o discuţie să aibă loc, toate părţile trebuie să se comporte adecvat unei asemenea întâlniri, nu cum a fost la precendenta. Când au fost cei de la Partidul Conservator la Roşia Montană, Eugen David, preşedinte al Alburnus Maior, principal opozant al proiectului și cel mai vocal personaj din ţară cu privire la acest subiect, i-a invitat pe parlamentari la el acasă pentru a le ţine o prelegere. Ajunși la David acasă, unul dintre parlamentari i-a pus o întrebare legitimă şi logică: de unde a avut bani pentru mape, pentru prezentări și pentru restul acțiunilor sale. Aceste întrebări l-au enervat pe David, el fiind obișnuit ca nimeni să nu îi ceară socoteală.

Acest domn David, care susţine răspicat că nu e bun proiectul de exploatare de la Roşia Montană, a fost invitat de acelaşi Tudor Barbu de mai multe ori în emisiunea sa de la OTV să îşi susţină argumentele, însă a refuzat de fiecare dată. În ultimele zile au apărut, de asemenea, informaţii cu privire la sponsorizările pe care acest tip de ONG-uri de mediu le-au primit din partea unor influenţi oameni de afaceri, fapt care a dus la o decredibilizare a acțiunilor efectuate.

Aşadar, ne putem aştepta ca reacţia lui David să fie din nou una grosolană faţă de reprezentanţii parlamentului. Acesta a dovedit în mai multe rânduri că nu poate purta un dialog civilizat despre Roşia Montană. Băsescu chiar i-a spus că are o atitudine bolşevică, într-una dintre discuţiile lor.

Pe lângă vizita de la Roşia Montană, membrii comisiei speciale au decis ca în aceeaşi săptămâna cu deplasarea să aibă şi o audiere a reprezentanţilor ONG-urilor şi a protestatarilor din Piaţa Universităţii. Problema în acest caz este una simplă: cine sunt reprezentanţii protestatarilor? Protestatarii vor trebui să decidă în cele din urmă care le sunt liderii. Aşa vom afla şi noi cine se află în spatele celor care protestează. Deci, această comisie se dovedește a fi chiar benefică, în ciuda la tot ce au declarat cei de la PDL.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 sep, 2013
cantautor
comisiile si-au dovedit,de-a lungul timpului,inutilitatea...
timp pierdut,bani irositi...
luati taurul de coarne si asumati-va o decizie in Parlament..
asta inseamna responsabilitate..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ