Cum vrea o universitate din România să stopeze fenomenul plagiatului

| 12 ian, 17:53

Universitatea Dunărea de Jos din Galați deține un soft anti-fraudă prin care este verificată veridicitatea lucrărilor științifice de doctorat sau post-doctorat, a declarat, marți, președintele senatului universității, Lucian Georgescu, care a adăugat că Ministerul Educației ar trebui să stabilească aplicarea la nivel național a acestui tip de verificare anti-plagiat.

Potrivit acestuia, softul, care a costat 10.000 lei, a fost achiziționat anul trecut, în cadrul proiectului PERFORM, proiect prin care 118 tineri și-au realizat studii de doctorat și post-doctorat. Softul verifică lucrarea — care este introdusă în sistem electronic — comparând-o cu toate celelalte lucrări existente în lume pe tema respectivă. Pentru o astfel de procedură, computerul care efectuează căutarea este pur și simplu blocat timp de 24 de ore.

Softul va putea fi utilizat de universitate până în toamna acestui an, iar președintele senatului universității a spus că instituția va căuta soluții pentru a cumpăra și pe viitor dreptul de verificare computerizată a veridicității lucrărilor de doctorat, o măsură care ar trebui introdusă de Ministerul Educației în toate universitățile din țară.

"Dacă s-ar aplica peste tot ar fi foarte bine. Dar să se aplice peste tot, să se măsoare la fel. Acum, ministrul Educației ar trebui să stabilească așa ceva, pentru a-i descuraja pe cei care fură, pentru că a plagia o lucrare științifică este furt, clar', a spus Georgescu.

Propunerea de aplicare, la nivel național, a unui astfel de sistem de verificare este susținută și de alte cadre didactice universitare.

'Normal că mă simt jignit când aud de astfel de cazuri de plagiat. Știu câtă muncă este în spatele unei lucrări științifice și știu câți colegi de-ai mei muncesc pe rupte pentru așa ceva. Iar dacă apare un posesor de doctorat îl consider coleg de-al meu. Numai că acel coleg se laudă cu o lucrare furată. Așa ceva nu ar trebui să rămână nepedepsit, iar implementarea unui soft antifraudă la nivel național ar putea fi soluția', a spus Cristian Dima, asistent universitar la Facultatea de Chimie Alimentară din Galați.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ