Update: Curtea Constituţională a respins contestaţia PDL privind Legea retrocedărilor

| 10 mai, 2013

Curtea Constituţională a respins, azi, contestaţia PDL în cazul Legii privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament.

Curtea Constituţională a României a decis că legea privind restituirea proprietăţilor este constituţională. Decizia Curţii Constituţionale a României este definitivă şi general obligatorie. Legea privind restituirea proprietăţilor pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament urmează să fie înaintată preşedintelui Traian Băsescu spre promulgare.

La sfârşitul lunii trecute premierul Victor Ponta a declarat că proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, va fi promulgat, precizând că a vorbit cu preşedintele Traian Băsescu înainte de a se adopta legea.

Contestaţia a fost depusă de PDL la Curtea Constituţională în 22 aprilie, iar vicepreşedintele PDL, Liviu Negoiţă, a subliniat că la asumarea răspunderii Guvernului s-a încălcat decizia 1431 din 2010 a Curţii Constituţionale, care precizează că angajarea răspunderii Guvernului este neconstituţională dacă un proiect pe aceeaşi temă se află în proces de legiferare. El a precizat că PDL a depus în 2010 un proiect pe această temă care se află în dezbatere parlamentară la Senat şi Guvernul a ignorat acest lucru "şi a venit peste această procedură şi şi-a asumat răspunderea".

Negoiţă a mai spus că este încălcată şi decizia 1557 din 2009 a Curţii Constituţionale, care precizează că transformarea Guvernului, prin asumarea de răspundere, în autoritate legiuitoare concurentă Parlamentului încalcă articolul 1 alineat 4 şi articolul 61 alineat 1 din Constituţie.

Premierul Victor Ponta a mai spus pe această temă că nici reprezentanţii opoziţiei nu ştiu ce au contestat la Curtea Constituţională a României din legea privind restituirea proprietăţilor, fiind de părere că PDL nu-şi doreşte, în realitate, restituirea imediată a şcolilor şi spitalelor din imobile naţionalizate, aşa cum ar fi susţinut.

"Dacă îi întrebaţi pe PDL-işti ce au contestat, nici ei nu ştiu. Ei au contestat că să dăm şcolile şi spitalele imediat. Să-i dăm afară pe elevi, pe bolnavi. Cred că nici ei nu vor asta, ca să fiu foarte sincer. Probabil că au făcut şi ei ca să raporteze că au contestat la Curte"', a mai spus Victor Ponta.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ