Daciana Sârbu, pe urmele lui Jamie Oliver

| 27 noi, 2013

Alimentația sănătoasă a început să intre în atenția politicienilor români. Adeptă a unei diete sănătoase, în special pentru cei mici, eurodeputata Daciana Sârbu a solicitat, prin intermediul Asociației Școala pentru Sănătate, a cărei membru fondator este, crearea unui Grup de Lucru privind Alimentația în Grădinițe, pentru îmbunătățirea rapidă a calității hranei oferite preșcolarilor, constituit din reprezentanți ai guvernului și ai societății civile.

Celebrul bucătar englez Jamie Oliver a avut un demers asemănător în țara sa natală, unde a încercat să înlocuiască alimentația nesănătoasă din școli, dar s-a lovit de reticența sistemului. În România situația este puțin diferită, deoarece elevii nu beneficiază de „o masă gătită” la școală. Totuși, au fost luate unele măsuri pentru a proteja sănătatea tinerilor și a combate obezitatea, fiind interzisă comercializarea chipsurilor, sau altor alimente nesănătoase, precum și a băuturilor carbogazoase cu conținut ridicat de zahăr, în incinta școlilor. Asta nu înseamnă că legea este respectată de comercianți, dimpotrivă.

Inițiativa Dacianei Sârbu țintește un alt nivel, cel al preșcolarilor. Totodată, se dorește modificarea legii anterior menționate, și care până acum și-a dovedit ineficiența. Alte solicitări ale Asociației Școala pentru Sănătate sunt crearea unor modele de meniuri sănătoase care să fie puse la dispoziția grădinițelor și „inițierea unor campanii de educație nutrițională, pentru diseminarea de informații concrete și exemple de bune practici în rândul personalului didactic și părinților”. Această ultimă propunere de acțiune este necesară, deoarece degeaba vor consuma copiii alimente sănătoase la grădiniță, dacă nu o vor face și acasă.

Inițiativa europarlamentarului român are șanse mari de succes, având în vedere că țintește un grup aflat în plină formare. Este mai dificil să convingi un licean să-și schimbe obiceiurile alimentare, decât să înveți un preșcolar cu alimentația sănătoasă. De asemenea, succesul acestei inițiative poate fi considerat și o necesitate, având în vedere că numărul cazurilor de obezitate infantilă este în creștere. Un alt motiv pentru care sunt convinsă că Daciana Sârbu va avea succes, este faptul că deja a reușit să implementeze o alimentație sănătoasă în propria familie. Nu de puține ori soțul acesteia, premierul Victor Ponta, a declarat presei despre cum este obligat de consoartă să mănânce sănătos. Dacă a reușit să-l convingă pe primul-ministru, atunci cu siguranță nu va avea mari probleme cu restul factorilor de decizie. De altfel, inițiativa lui Jamie Oliver s-a lovit tocmai de această problemă, și anume lipsa dorinței politicienilor de a se implica. Evident, aici nu este cazul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 noi, 2013
cantautor
deci Daciana Sarbu,gateste sanatos pentru sotul ei
de aici pana la a se implica in a da indicatii pentru alimentatia prescolarilor este decat un pas..(ce-i drept,inca nefacut)
ce mai conteaza medicii,asistentele,nutritionistii...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ