Dan Barna: USR a depus astăzi un proiect de lege pentru scăderea TVA de la 19% la 5% pentru benzină, motorină şi GPL

| 21 feb, 18:24

Vicepreşedintele USR Dan Barna a anunţat că parlamentarii Cristina Prună, Claudiu Năsui şi Denisa Neagu au iniţiat şi depus un proiect de lege care prevede scăderea TVA de la 19% la 5% pentru benzină, motorină şi GPL.

 

„De guvernat când guvernaţi? Marcel Ciolacu ameninţă cu anticipatele, Florin Cîţu acuză PSD de comunism, iar în această atmosferă de iresponsabilitate, ţara aşteaptă să fie guvernată”, i-a întrebat el pe liderii coaliţiei.
„De guvernat când guvernaţi? Marcel Ciolacu ameninţă cu anticipatele, Florin Cîţu acuză PSD de comunism, iar în această atmosferă de iresponsabilitate, ţara aşteaptă să fie guvernată. Însă în loc de decizii clare, justificate de opinii ale experţilor şi experienţe din ţări mai aşezate, coaliţia continuă cu voioşie festivalul de acuzaţii ca într-un spectacol de televiziune prost în care toţi concurenţii ar trebui descalificaţi. Şi când au totuşi câte o idee, au grijă să nu discute unii cu alţii astfel încât să îşi exaspereze premierul şi să mai câştige o zi în care să se acuze unii pe alţii de incompetenţă. Secretul e că şi unii şi alţii au dreptate, nici unii dintre ei nu sunt capabili să guverneze astăzi România. Între timp facturile cresc. Creşte şi inflaţia. Scade doar speranţa că acest guvern îşi va aduce vreodată aminte să guverneze”, a scris Dan Barna, luni pe Facebook, potrivit News.ro.
Acesta a mai anunţat că USR a depus luni în Parlament un proiect de lege pentru scăderea TVA de la 19% la 5% pentru benzină, motorină şi GPL.
„USR este singurul partid responsabil care acţionează cu responsabilitate în această criză prin care trece România astăzi şi propune soluţii realiste. USR a depus astăzi un proiect de lege pentru scăderea TVA-ului de la 19% la 5% pentru benzină, motorină şi GPL. Proiectul a fost iniţiat de colegii mei Cristina Prună, Claudiu Năsui şi Denisa Neagu şi am semnat alături de mai mulţi colegi pentru că prin acest proiect scade preţul carburanţilor la pompă”, a conchis Barna.
Propunerea legislativă prevede reducerea TVA pentru comercializarea carburanţilor de la 19% la 5%. Efectele acestei modificări se vor simţi în uşurarea poverii fiscale asupra românilor şi va duce la scăderi de preţuri pe întreg lanţul în economie.
„Dacă actuala majoritate ar adopta acest proiect de lege, atunci preţurile la carburanţi ar scădea la nivelul celor de anul trecut”, arată USR, într-un comunicat de presă.
„Preţul carburanţilor a explodat începând cu luna ianuarie 2022 şi am ajuns să plătim chiar şi peste 7 lei/litru la pompă. Această creştere se vede în preţul produselor din supermarket. Din preţul carburantului, statul ia jumătate prin accize şi TVA. Principalul beneficiar al acestor creşteri rămâne statul. Trebuie să oprim această sărăcire continuă a românilor prin inflaţie. Facturile au crescut, iar inflaţia le mănâncă din economii. Acest trend îngrijorător poate fi stopat dacă statul lasă mai mulţi bani în buzunarele oamenilor”, a explicat Cristina Prună.
Deputatul USR, Claudiu Năsui, a subliniat că ţările europene au luat deja măsuri pentru combaterea crizei preţurilor, însă guvernul României e împotmolit în dezbateri nesfârşite în coaliţie. Proiectul depus azi este o acţiune parlamentară de urgenţă, ca răspuns la nevoile populaţiei.
În acelaşi timp, deputata USR Denisa Neagu atrage atenţia că adoptarea acestei iniţiative legislative nu trebuie să fie întârziată, aşa cum au fost toate propunerile USR care ar fi scăzut preţurile facturilor la energie electrică şi gaze.
„USR are, din nou, o soluţie cu efect imediat pentru scăderea preţurilor. De data aceasta la combustibili: reducerea TVA de la 19% la 5%. De şase luni, actuala coaliţie de guvernare se face că lucrează şi că încearcă să caute soluţii pentru criza energiei. Au trecut şase luni şi încă se „discută”. Nu mai putem aştepta încă şase luni pentru ca actualul guvern să „discute” şi potenţiale soluţii pentru preţul carburanţilor. Avem soluţia la îndemână şi ea trebuie adoptată de toate partidele, de urgenţă, în Parlament”, a afirmat Denisa Neagu.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că a solicitat ministrului de Finanţe Adrian Câciu să analizeze impactul unei eventuale reduceri a accizei la carburanţi, după ce preţul benzilei şi al motorinei a trecut de 7 lei/litru.
Florin Cîţu nu a exclus varianta reducerii accizei pentru carburanţi, însă a precizat că experţii ar trebui să spună dacă această reducere se va materializa într-un preţ mai mic la pompă. „Aş putea-o lua în calcul, bineînţeles”, a afirmat liderul PNL, întrebat despre posibilitatea reducerii accizei pentru carburanţi, în contextul în care preţul la pompă este de 7 lei.

 

Tag-uri: Dan Barna, GPL, motorină, TVA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ