De astăzi, se scumpesc gazele

| 01 oct, 2013

Preţul gazelor va fi majorat, începând de marţi, cu cel mult 1% pentru consumatorii casnici, în timp ce tarifele pentru industrie vor fi mai mari cu maximum 2%, odată cu parcurgerea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pieţei.

''Data de 1 octombrie este următorul termen din calendarul de liberalizare a pieţei gazelor. În ceea ce priveşte preţul final pentru consumatorii casnici, estimăm o majorare de cel mult 1%, având în vedere influenţa în preţ a gazelor de import şi creşterea preţului gazelor de producţie internă', a declarat, pentru AGERPRES, în urmă cu două săptămâni, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ.

România îşi asigură, în medie, 75% din consumul de gaze din producţie internă, iar restul de 25% reprezintă importuri din Rusia. Populaţia şi termocentralele utilizează gaze de import doar în proporţie de aproximativ 5%.

Preţul gazelor de import a ajuns în această perioadă la circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de producţie internă sunt de două ori mai ieftine, a adăugat Havrileţ.

La 1 iulie 2013, preţul final al gazelor a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici şi cu 3% pentru cei industriali.

Următorul pas din calendarul de liberalizare pentru populaţie este 1 ianuarie 2014, când este programată o scumpire de 2%. La 1 aprilie 2014, preţurile vor creşte cu alte două procente, urmând ca tarifele să fie majorate din nou cu 3% la 1 iulie şi cu alte trei procente la 1 octombrie 2014.

În perioada 2015 - 2018, scumpirea va fi de 12% pe an, în patru etape în fiecare an (la începutul fiecărui trimestru).

Începând cu 1 ianuarie 2019, doar consumatorii vulnerabili vor mai plăti preţuri reglementate, stabilite de ANRE, restul consumatorilor urmând să negocieze preţul direct cu furnizorii.

Pentru consumatorii industriali, calendarul de liberalizare prevedea iniţial dereglementarea totală a pieţei până la 31 decembrie 2014, însă, la ultimele negocieri cu FMI, autorităţile române au obţinut o derogare de un an, până la 31 decembrie 2015.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ