De ce are dreptate Ponta cu Săpunaru

| 25 aug, 2013

Premierul Victor Ponta a subliniat sâmbătă că viitorul ministru al Transporturilor trebuie să fie o persoană cu experiență politică, cu o imagine foarte bună și un profesionist în domeniu.

Deși numele vehiculat până acum a fost cel al lui Nini Săpunaru, aceasta nu este propunerea oficială venită din partea PNL și există șanse mari ca președintele partidului, Crin Antonescu, să găsească altă persoană care s-ar potrivi mai bine profilului de ministru dorit de USL.

Analizând criteriile comunicate de Victor Ponta punct cu punct putem observa că acestea impun niște standarde foarte înalte, care vor putea fi respectate cu greu. În multe cazuri experiența politică nu se împacă foarte bine cu o imagine bună, mai ales datorită scandalurilor în care sunt implicați politicienii români. De asemenea, existența competențelor de profesionist în domeniul transporturilor înseamnă că funcția trebuie să revină unui specialist, care poate alcătui strategii solide privind transportul și infrastructura din România pentru anii ce urmează.

Deși până acum nu a fost făcută o propunere oficială de către liderii PNL privind viitorul ministru, președintele liberalilor, Crin Antonescu, a vehiculat în spațiul public numele lui Nini Săpunaru, cu care a avut o discuție în care i-a propus să preia portofoliul Transporturilor.

Preşedintele PNL a precizat că în BPN-ul partidului pot apărea şi alte propuneri pentru Ministerul Transporturilor, dar a recunoscut că o propunere avansată de preşedintelui partidului are o mai mare greutate.

Asta înseamnă că domnul Antonescu poartă întreaga responsabilitate pentru numirea lui Săpunaru și pentru eventualele probleme de imagine pe care acesta le-ar putea genera pentru Guvern. De altfel, este posibil ca prin această numire Crin Antonescu să sublinieze că își asumă unele decizii cu repercusiuni negative în cunoștință de cauză.

Totuși, este posibil de asemenea ca președintele PNL să se fi antepronunțat atunci când l-a nominalizat pe deputatul Nini Săpunaru, după ce a afirmat că persoana care va prelua conducerea Ministerului Transporturilor va fi un om cu greutate politică şi experienţă administrativă, care vreme de ani de zile nu a avut probleme cu ANI şi nici cu DNA.

Informațiile apărute recent în presă despre Nini Săpunaru nu sunt deloc încurajatoare în acest sens. DNA Iaşi anchetează de peste un an de zile o serie de contracte dubioase cu statul care au fost încheiate de către o firmă în care Nini Săpunaru a avut un rol foarte important până acum câteva săptămâni, fiind acționar cu o cotă de 49,5%.

Este vorba de firma SC Euro Proiect SRL din Focşani, deținută în acest moment de Dorinel Modreanu, cumnatul lui Săpunaru. Compania a încheiat în ultimii ani contracte cu diverse primării, acestea având o valoare totală de peste 1,2 milioane de lei.

De asemenea, cât timp a fost director al Vămilor, Nini Săpunaru a avut numeroase conflicte cu angajați care ulterior l-au dat în judecată pentru unele nereguli privind eliberarea din funcție.

Pe de-o parte deputatul de Vrancea Nini Săpunaru se potrivește profilului. Acesta are o experiență politică vastă, fiind membru al Partidului Național Liberal încă din anul 1990. Lider liberal important la nivel local de-a lungul anilor, Săpunaru a ocupat și funcția de membru al Biroului Politic Central al PNL între 1997 și 2001, apoi din 2007 până în prezent.

Pe de altă parte, potrivit ultimei sale declarații de avere, Nini Săpunaru deţine, din anul 2002, un teren intravilan de 775 mp în Municipiul Focşani, achiziţionat împreună cu soţia sa, Camelia. Tot împreună cu aceasta, liberalul a construit în 2006 o casă de locuit de 394 mp în Muncinipiul Foşcani. Nini Săpunaru mai precizează că a cumpărat un Volkswagen Golf fabricat în anul 2000, şi că nu deţine „bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional, obiecte care fac parte din patromoniul cultural naţional sau universal, a căror valoare însumată depăşeşte 5000 de euro".

Mai interesantă este mențiunea că liberalul a acordat în nume personal un împrumut de 135.000 de euro lui Bogdan Săpunaru, acesta având la rândul său o datorie de 220.000 de euro la Banca Transilvania, credit contractat în 2009 şi scadent în 2029. Aceste detalii din declarația de avere pot reprezenta vulnerabilități de imagine și pot fi exploatate de adversarii politici ai USL.

De altfel, imaginea lui Nini Săpunaru a avut de suferit în ultimii ani, direct sau indirect, datorită funcției pe care a ocupat-o în tumultoasa perioadă a afacerii „Ţigareta" şi a scandalurilor cu trafic de alcool, de secretar de stat în cadrul Direcţiei Generale a Vămilor din Ministerul de Finanţe.

Nici ultimul criteriu important privind competențele profesionale nu este îndeplinit cu succes de deputatul PNL. CV-ul sau arată faptul că Nini Săpunaru are cunoştiinţe medii de engleză şi franceză și în perioada 1991 şi 1995 a fost inspector de credite la Banca „Bankcoop Vrancea".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ