De ce este bine ca măsurile de supraveghere la BAC să continue şi să se dezvolte

| 26 aug, 2013

Chiar dacă nu a fost complet lipsită de scandaluri, această sesiune s-a desfășurat mult mai bine decât în alți ani. Subiectele au fost distribuite corect, respectându-se metodologia și securitatea informațiilor.

Emoții mari pentru elevii care s-au înschis la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. Peste 55 de mii de abolvenți de liceu susțin astăzi prima probă scrisă, la limba și literatura română.

Lăsând însă la o parte încărcătura emoțională firească pentru asemenea examene, merită de observat că Bacalaureatul de toamnă se desfășoară sub auspicii similare cu sesiunea din vară. Spre deosebire de alți ani, candidații s-au putut pregăti în liniște pentru Bacalaureat. Totodată, Ministerul și-a continuat eforturile în vederea asigurării unor condiții de examinare care să permită o evaluare corectă a cunoștințelor acumulate de către elevi.

În acest sens, Ministerul Educației a anunțat toleranță zero față de actele de corupție. "Am întărit elementele de control, am crescut numărul de oameni care se deplasează în judeţe şi în diferitele centre de examen. Să existe monitorizare în timp real din partea fiecărui centru şi să existe conservarea acelei înregistrări pentru eventualitatea în care avem vreo sesizare în raport cu o anumită sală", a anunțat ministrul Remus Pricopie.

Și, ținând cont de experiența de la sesiunea din vară a Bacalaureatului, cu siguranță nimeni nu se mai îndoiește că ministrul Educației vorbește serios. Chiar dacă nu a fost complet lipsită de scandaluri, această sesiune s-a desfășurat mult mai bine decât în alți ani. Subiectele au fost distribuite corect, respectându-se metodologia și securitatea informațiilor. Probele s-au desfășurat în bune condiții, fiind aplicate normele în vigoare atât pentru notare, cât și pentru publicarea rezultatelor finale.

Chiar și acolo unde avertismentele ministrului privind toleranța zero față de corupție nu au fost luate în serios, reacția a fost una promptă și eficientă. Cel mai bun exemplu în acest sens a fost chiar scandalul de la ”Liceul Bolintineanu”, unde ministerul de resort a gestionat rapid și corect situația, astfel încât Bacalaureatul să poată continua, iar vinovații să fie pedepsiți și îndepărtați din sistem. În acest sens, ministrul a cerut Parchetului toate dosarele privind frauda la Bacalaureat în care sunt implicaţi profesori pentru a face o analiză - cine pleacă şi cine rămâne în învăţământ.

Eforturile Ministerului nu se rezumă însă la examenele naționale pentru evaluarea elevilor, ci au avut în vedere și examenul de definitivat. Ca urmare, pentru prima dată după mult timp, acesta a asigurat un cadru riguros de selecție a profesorilor ce vor să rămână în sistem, opțiune care ar putea deveni tot mai atractivă, în condițiile în care Liviu Voinea anunța recent creșteri salariale inclusiv pentru acest sector.

Chiar dacă mai sunt încă multe de făcut, învățământul începe să facă pași în direcția cea bună. Succesul poate fi însă atins doar prin menținerea ritmului actual al reformelor și păstrarea consecvenței în luarea acelor măsuri de care educația are nevoie pentru a putea să redevină un motor pentru dezvoltarea accelerată a societății românești.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 aug, 2013
Administrator
Vreau doar să precizez că harnicii comentatori Impiegat, obiectiv şi cantautor transmit de la acelaşi IP, adică sunt una şi aceeaşi persoană. Consider că e util pentru mai buna înţelegere a conţinutului comentariilor lor.
26 aug, 2013
obiectiv
Sa continue cu masurile de supraveghere...perfect de acord.
Dar sa se "dezvolte" aceste masuri,suna a limba de lemn ....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ