De ce este bine să continuăm relația cu FMI

| 03 iul, 2013

România a bifat săptămâna trecută o premieră pentru ultimii zece ani de zile, prin încheierea cu succes a acordului stand-by cu Fondul Monetar Internațional.

De principiu, după încheierea acestui acord, România ar putea scăpa de ”jugul” FMI și de condiționalitățile impuse de instituția de la Washington. Însă, în acest moment, renunţarea la o nouă înţelegere cu FMI ar fi în dezavantajul României.

Acordul proaspăt finalizat cu FMI, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost unul de tip preventiv, pe care autoritățile l-au deschis în 2011, fără să tragă fonduri. Guvernarea USL a preluat acest acord de la cabinetele anterioare și s-a văzut în situația de a accepta constrângerile impuse de acesta la alcătuirea bugetului și a politicilor din domeniul economic și financiar-fiscal. Totodată, cabinetele conduse de Victor Ponta au fost angrenate într-o cursă contra cronometru pentru recuperarea întârzierilor importante care afectau îndeplinirea principalelor elemente ale înțelegerii convenite cu Fondul.

De altminteri, ca urmare a acestor întârzieri, cabinetul Ponta a fost chiar nevoit să solicite o amânare de trei luni pentru finalizarea acordului, astfel încât să existe suficient timp pentru a reduce nivelul arieratelor, a finaliza procesul de privatizare al CFR Marfă sau a adopta măsuri de îmbunătățire a managementului companiilor de stat.

Luând însă în calcul beneficiile pe care le-a adus României acordul în sine și încheierea sa cu succes, concluzia nu poate fi decât că eforturile depuse au meritat pe deplin. România a avut la dispoziție în perioada derulării acordului cu FMI o plasă de siguranță în fața perturbațiilor de pe piețele internaționale.

Mai ales că, de la momentul în care am început să înregistrăm progrese în atingerea țintelor convenite, țara noastră a obținut, în urma vizitelor de evaluare ale oficialilor Fondului, un certificate de bonitate, care a contat imens pentru recuperarea credibilității pe piețe financiare internaționale și pentru creșterea atractivității investiționale a României în ochii investitorilor străini.

Aceștia s-au putut convinge, ca urmare a evaluărilor Fondului, că progresele înregistrate de economia românească sunt reale și solide, fapt care a contribuit semnificativ la decizia de a investi în România pe care au luat-o multe companii străine, în special în ultimul an de zile.

Stabilizarea macroeconomică pe care o cunoaște astăzi România, ieșirea din procedura de deficit excesiv și ritmul de creștere economică sunt, în principiu, elemente care fac din încheierea unui nou acord cu FMI o problema facultativă. Și totusi, o nouă înțelegere cu Fondul ar putea aduce avantaje importante, care trebuie luate în seamă.

Primul este acela al siguranței: încheierea unui nou acord cu Fondul va pune la dispoziția României o sumă importantă, la o dobândă preferențială, pe care o vom putea accesa în caz de necesitate. Și, cum economia mondială este departe de a fi ieșit din criză și a se fi stabilizat complet, un asemenea avantaj este deosebit de important.

De asemenea, nu trebuie ignorat nici faptul că, printr-un nou acord cu FMI, România va beneficia în continuare de evaluarea independentă a Fondului, se va angaja la respectarea parametrilor de stabilitate macroeconomică și la continuarea reformelor structurale.

Altfel spus, încheierea unei noi înțelegeri de tip preventiv cu Fondul va oferi o garanție suplimentară pentru investitorii străini privind seriozitatea României în continuarea unei politici economice prudente. Iar un asemenea semnal nu poate decât să sporească încrederea în economia românească și să conducă la majorarea potențialului său de a atrage investiții generatoare de venituri la buget și de locuri de muncă.

Un alt avantaj care trebuie luat în seamă este impactul pe care încheierea unui nou acord îl va avea asupra dobânzilor la care România se poate împrumuta pe piețele financiare, fapt remarcat de altfel inclusiv de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Chiar dacă România nu mai are un deficit excesiv, suntem încă departe de performanța de a ne putea finanța complet cheltuielile bugetare prin veniturile realizate.

Ca urmare, este în avantajul României ca, prin încheierea unui nou acord cu Fondul, să creeze noi premise pentru ca dobânda la care putem contracta împrumuturi să fie mereu mai redusă. Implicit, un acord învigoare cu FMI creează premisele pentru continuarea trendului de scădere al dobânzilor la care ne putem împrumuta pe piețele financiare. Iar un asemenea avantaj este foarte important în contextul în care situația de pe aceste piețe are încă un grad ridicat de volatilitate și este oricând posibil să asistăm la măriri drastice laspread-uri.

Trăgând linie, apare evident că România are tot interesul să continue relația cu Fondul și să o solidifice prin încheierea unui nou acord. La adăpostul unei noi înțelegeri cu FMI, vom putea să ne continuăm evoluția economică pozitivă, fără să ne temem că vreun eveniment neprevăzut ar putea să ne arunce din nou într-o situație de criză.

Cât despre încorsetările pe care un asemenea acord le presupune pentru politicile guvernamentale, Cabinetul Ponta a demonstrat deja că știe să găsească soluții de echilibru, care să permită luarea măsurilor necesare pentru stimularea economiei sau protecția socială în condițiide echilibru bugetar.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ