De ce este importantă existenţa TVR în Republica Moldova

| 25 aug, 2013

Guvernarea Partidului Comunist în Republica Moldova a însemnat pentru presă o perioadă neagră, caracterizată de cenzura impusă de regimul lui Voronin.

Viziunea despre cum se guvernează un stat, dar şi reticenţa faţă de Occident a lui Voronin, au făcut ca Republica Moldova să intre într-un izolaţionism pe plan european. Deteriorarea relaţiilor cu state occidentale şi apropierea de Rusia, „patria mamă” pentru Voronin şi ai lui, părea că va condamna Republica Moldova pentru mulţi ani.

Pierderea puterii de către Partidul Comunist a însemnat o redobândire a libertăţii de către cetăţenii Republicii Moldova. Însă, guvernarea Voronin şi-a pus amprenta asupra societăţii. O victimă colaterală a aversiunii Partidului Comunist împotriva presei a fost şi Televiziunea Română, cea care avea un studio la Chişinău. Acest studio a trebuit să se închidă, nefiind pe placul conducătorilor de atunci ai statului. Televiziunea Română era la acea vreme legătura dintre România, dar şi Occident, cu cetăţenii Republicii Moldova.

Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Republica Moldova lua o decizie abuzivă cu câţiva ani în urmă când a decis să izgonească TVR-ul care avea documente valabile până în 2011 şi să-i încredinţeze licenţă pentru frecvenţa de stat unei firme create peste noapte – Telefe M Internaţional.

În acest moment, perioada guvernării lui Voronin a trecut, iar Republica Moldova a intrat pe calea integrării în Uniunea Europeană. Această reorientare a politicii externe a ţării a făcut ca statul să se bucure din nou de credibilitate din partea partenerilor internaţionali. Relaţiile cu România au fost îmbunătăţite, statul român fiind un susţinător principal al aderării Republicii Moldova la comunitatea europeană.

Premierul Victor Ponta a afirmat că în cadrul vizitei pe care o va efectua în Republica Moldova, unul din punctele de pe agenda întâlnirii cu autorităţile moldovene va fi redeschiderea punctului de lucru al Televiziunii Române de la Chişinău. Şeful Executivului de la Bucureşti şi-a arătat de la preluarea puterii deschiderea faţă de consolidarea relaţiilor cu Republica Moldova, dar în acelaşi timp şi o apropiere a autorităţilor române față de cetăţenii moldoveni.

Prezenţa TVR în Republica Moldova se impune în primul rând datorită faptului că cetăţenii moldoveni trebuie să aibă acces la informaţie din surse diferite. Televiziunea Română a reprezentat de la dezmembrarea URSS o punte de legătură între cetăţenii din Republica Moldova cu România. Studioul regional de la Chişinău reprezenta o desprindere de perioada cenzurii comuniste impuse de Rusia şi refacerea unor relaţii vechi cu România, dar şi cu Occidentul.

Televiziunea Română a fost considerată drept o ameninţare de către urmaşii URSS, întruchipaţi de oamenii lui Voronin. Faptul că TVR era o televiziune care nu depindea de puterea de la Chişinău, oferea o altă viziune asupra realităţilor din Republica Moldova. Noua conducere a Republicii Moldova trebuie să aibă în vedere ca pe viitor să nu mai existe asemenea situaţii, în care cenzura să fie un lucru la ordinea zilei. Cenzurarea presei este o lovitură dată cetăţenilor şi libertăţilor acestora.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 sep, 2013
rodi
tvr în Moldova
voturi,voturi,voturi...cu orice preț
27 aug, 2013
Ion, de la Chisinau
regret
păcat de ea - e atât de tânără. şi-ar putea alege o altă cale, decat cea a obedienţei.
25 aug, 2013
Ion, de la Chisinau
comentariu
draga Simona, ai bagat un articol fara sa cunosti deloc situatia.
1. De ce TVR nu si-a aparat dreptul in instanta ? Nu a avut curajul sau niste cascati au dat dovada de neglijenta si nu au perfectat la timp niste documente? Si una si alta vorbesc despre cate ceva.
2. Au trecut 4 ani de cand comunistii de care te temi atat de mult nu mai conduc RM. Abia acum se vorbeste de redeschiderea punctului de lucru al Televiziunii Române de la Chişinău. Operativ, chiar foarte...
3. Despre deschidere şi apropiere a autorităţilor române față de cetăţenii moldoveni se vorbeste de 23 de ani. abia acum au aparut Adevarul si , cateva zile in urma Jurnal National, care se vinde la unn pret la care nu va fi cumparat de nimeni. De parca din vanzari isi vor scoate parleala!!! Dar lumea citeste de 23 ani presa rusa care nu a dat dovada de Lasitate si nu s-a speriat nici de comunisti, nici de liberali, nici de agrarieni. Pur si simplu nu-s fricosi.
Nu stiu cat ti s-a platit pt acest articolas fara continut, dar nu merita nici doi bani. Pute a epoca ăluia - declarativ si sententios...
26 aug, 2013
obiectiv
D.le Ion,imi cer scuze in numele autorului articolului...
Adevarul este ca ,Simona este platita sa scrie laudativ despre premier,indiferent ceea ce face sau va face acesta..
Semneaza si ia salariul....e simplu...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ