De ce nu au bască MAE și Ponta?

| 25 iun, 2013

Una din regulile de aur ale comunicării de criză este că mai întâi iei legătura cu familiile victimelor implicate în incident, iar apoi comunici public. O altă regulă este că nu comunici până nu ai date sigure. Or, exact asta a făcut Guvernul.

Accidentul din Muntenegru, în care 18 persoane și-au pierdut viața, iar alte 7 sunt grav rănite, a stârnit aprigi controverse în mass-media zilele acestea. Unii s-au declarat mulțumiți de prestația autorităților române, alții le-au criticat pentru presupusa lipsă de reacție. Mulți dintre cei care de obicei comentează subiecte de can-can sau politice s-au trezit peste noapte experți în comunicarea de criză. De ce nu a emis MAE un comunicat imediat după accident? De ce juca Victor Ponta baschet la 2 ore după accident? De ce a aflat premierul abia la 11 noaptea despre ceea ce s-a întâmplat în Muntenegru? De ce a ajuns Corlățean la Podgorica abia luni dimineața? De ce a fost decretată ziua de 26 iunie, zi de doliu național? De ce? De ce? De ce? Tot timpul se vor găsi nemulțumiți, chiar dacă motivele lor sunt mai mult sau mai puțin inventate. Ca în bancul acela, dacă ai bască îți iei una peste ceafă, dacă n-ai bască, tot îți iei una peste ceafă.

Una din regulile de aur ale comunicării de criză este că mai întâi iei legătura cu familiile victimelor implicate în incident, iar apoi comunici public. O altă regulă este că nu comunici până nu ai date sigure. Or, exact asta a făcut Guvernul. Nu s-a comunicat nimic până când nu a existat o situație cât de cât clară cu privire la naționalitatea, numărul și starea victimelor. Cum ar fi fost să anunțe că o anumită persoană este în viață, pentru ca mai apoi familia să afle că aceasta de fapt a decedat? Ar fi fost un dezastru!

Accidentul a avut loc în jurul orei 18:00. Compania Mareea Travel, cea care a organizat deplasarea, a aflat despre incident în jurul orei 19 și a transmis acest lucru Ministerului Afacerilor Externe. La rândul său MAE a trebuit să confirme informația. Autoritățile din Muntenegru au afirmat că abia în jurul orei 20:00 au confirmat faptul că autocarul este înmatriculat în România. Să nu uităm că inițial s-a vorbit despre un autocar cu turiști ucrainieni, printre care și un grup de români, pentru ca apoi să se revină asupra informației. Presa critică faptul că a făcut public acest accident înaintea autorităților. În goana după Breaking News, presa a omis să verifice temeinic informația, așa că a lansat-o pe piață, aceasta fiind parțial falsă, lucru pe care MAE nu îl poate face. Toată lumea s-a declarat contrariată de ce premierul a aflat abia la ora 22:55 despre acest accident. Nimeni nu spune însă că până la acea oră autoritățile au lucrat pentru rezolvarea situației. Trebuie să reținem că este vorba despre un accident auto, nu despre un atac la adresa României, caz în care premierul ar fi fost cu siguranță printre primele persoane informate. Trebuie să adaug și faptul că abia marți dimineață a fost finalizată procedura de identificare a victimelor, o condiție absolut necesară pentru informarea corectă în primul rând a familiilor acestora, și apoi a presei.

Una peste alta, personal consider că autoritățile au acționat exemplar în această situație. Nu au făcut nicio informație publică fără ca aceasta să fie confirmată, au informat mai întâi familiile victimelor despre situație, iar apoi mass-media, au acționat prompt în colaborarea cu autoritățile din Muntenegru. Dovadă stă faptul că luni dimineața, la mai puțin de 24 de ore de la producerea accidentului, un avion militar, la bordul căruia se afla dr. Raed Arafat și personal calificat, era deja la Podgorica. De asemenea, ministrul Corlățean și-a anulat participarea la Consiliul Afaceri Generale și s-a deplasat în Muntenegru, pentru a înlesni procedurile necesare. După-amiaza, premierul Victor Ponta a condus celula de criză dedicată acestui eveniment tragic. Marți la prânz, corpurile celor decedați și cele 22 de persoane rănite au ajuns în țară la bordul unor aeronave militare complet echipate pentru un asemenea transport, răniții fiind transportați la spitale dinainte pregătite din București, însoțiți de o coloană oficială. Toate aceste lucruri au fost posibile deoarece autoritățile române, într-o bună colaborare cu cele din Muntenegru, au reușit să încheie într-un timp foarte scurt procedurile legale necesare. În câte alte cazuri asemănătoare am putut vedea o asemenea mobilizare din partea autorităților? Nu cred că avem alte astfel de exemple.

Cu toate acestea, există persoane nemulțumite. De ce? Ce s-ar fi întâmplat altfel dacă premierul ar fi aflat mai rapid despre acest accident? Nimic! Nu ar fi făcut absolut nicio diferență. În această situație a contat foarte mult intervenția promptă a autorităților din Muntenegru, cărora trebuie să le mulțumim pentru solidaritatea de care au dat dovadă. La fel, trebuie să le mulțumim și muntenegrenilor care ne-au dat o lecție extrem de importantă despre solidaritate, de care din păcate noi nu prea dăm dovadă, fiind prea ocupați să căutăm nod în papură Guvernului.

Mai mult, unii jurnaliști au criticat și decizia Guvernului de a declara ziua de 26 iunie, zi de doliu național, pe motiv că acest accident nu este destul de important pentru o asemenea măsură. Culmea este că aceleași persoane sunt cele care afirmă că Guvernul a picat testul în fața unei situații de o asemenea amploare. Ori e albă, ori e neagră?

Ca de obicei, s-au găsit și câteva hiene care abia așteptau să se înfrupte din corpurile neînsuflețite, pentru a-și mări capitalul politic, dând dovadă de lipsa oricărei decențe.

Prefer un Guvern care „tace, dar face”, decât unul care să dea comunicate de presă din oră în oră, actualizând informația pe parcurs, și care apoi să se plângă de faptul că procedurile durează mult din cauza birocrației, iar Guvernul condus de Victor Ponta tocmai asta a făcut: mai întâi a acționat și apoi a vorbit, iar pentru asta, numai respect!

Tot timpul se va găsi câte unul care să-ți dea una peste ceafă, pentru că ai sau nu bască!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 iun, 2013
secretul pontului
basca mea
Ca sa stea basca iti trebuie si o capatina-dar,spre disperarea uslabarilor guralivi(imbecilii privitori la haznale),nici tiganul de Ponta si nici malai-mare de la externe(Curlatean)nu prea au in dotare dramul de inteligenta ce ar trebui sa fie in interiorul tigvei(termen folosit ptr.teasta unui mort,situatie valabila si la cei 2 nemernici socialisti)!
@MELOS SUGE OS-Oligofrenule,mai citeste despre hiene,idiotule-vei fi surprins de diferenta dintre imaginea lor si de ceeace sint in stare-dar un jeg bugetar ca tine,ce sa stie-doar de pus botu' la pomana si propaganda proletara-esti un parazit,ca toti cei ca tine!
26 iun, 2013
gica
Cine se aseamana se aduna ,...BĂS-CĂLIOS PORTOCALIU , .. un GICA CONTRA ; Europa s-a dumirit ce a fost si este cu MACOVEI si TB... CE A DEZINFORMAT ... privind lovitura de stat si de atunci , toata ziua cu ''batul in gard'' sa nu cumva sa prinda viteza ...usl-ul!!! Nu conteaza tara... ci pdl-ul! FI MACAR MAI PONDERAT EVENTUAL..REZERVAT, ca doar a trecut campania elect. Acum avem traba!! Tare as vrea sa vad urmarile rapoartelor CURTII DE CONTURI pe ultimii ...macar 3 ani!!
25 iun, 2013
MelosNegros
Nu ştiu cât a pupat dar ştiu cât a scuipat: pe merit! Adică pe hiene.
Mai exact pe hienă.
Exact-exact, pe gunoiul de MRU.
25 iun, 2013
mistretulus
Bravo,flacau! Ti-ai scos salariul si pe luna asta. Dar nu simti un pic de amar in gura de la atata pupat in spate?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ