De ce una dintre cele mai sărace ţări din Europa construieşte o biserică la fiecare trei zile

| 22 aug, 2013

"De ce una dintre cele mai sărace ţări din Europa construieşte o nouă biserică la fiecare trei zile? Exagerează România în încercarea de a-şi compensa greşelile trecutului comunist împotriva bisericilor?", se întreabă autoarea unui articol publicat miercuri de site-ul american Christianity Today /CT/.

Una dintre cele mai sărace ţări din Europa concurează foarte serios cu America's Bible Belt /statele din sudul SUA unde protestantismul evanghelic are cea mai puternică prezenţă n.r./ - în ceea ce priveşte densitatea de clădiri bisericeşti, notează autoarea, Melissa Steffan.

România a cerut un plan de salvare de la Fondul Monetar Internaţional în 2009. Cu toate acestea, guvernul acordă anual peste 100 de milioane de euro Bisericii Ortodoxe Române pentru salariile preoţilor şi proiecte de construcţie.

Un recent raport oficial notează că "Biserica a profitat de poziţia sa preeminentă în ţară, construind biserici noi la o rată de una la fiecare trei zile, inclusiv o enormă catedrală în prezent în construcţie în centrul Bucureştiului". Unele oraşe au mai multe biserici pe cap de locuitor decât America's Bible Belt.

O astfel de relaţie confortabilă între biserică şi stat are şi critici politici, inclusiv Victor Opaschi, ministrul român al afacerilor religioase. Opaschi a declarat că legăturile strânse "nu sunt un lucru bun", dar statul încearcă să compenseze pentru perioada când guvernul ţării condus de comunişti a jefuit Biserica Ortodoxă Română atât de bani cât şi de proprietăţi. /Prin contrast, catolicii români căută încă să obţină reparaţii, sprijiniţi de un grup de politicieni americani/.

Totuşi, aceasta nu este o dezbatere nouă pentru unii dintre credincioşii din România. CT a relatat anterior despre o dezbatere similară printre baptişti în 2010, când ei au votat pentru a accepta subvenţii guvernamentale, în ciuda promovării de lungă durată în confesiune a separării bisericii de stat.

Preşedintele Uniunii Baptiste din România Otniel Bunaciu a declarat atunci pentru CT că fondurile guvernamentale erau folosite de congregaţii în proiecte ca locuri de parcare şi de izolaţie termică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 aug, 2013
AIRINEI-ADAM DUMITRU
Ca să comentezi un astfel de subiect,
22 aug, 2013
Airinei-Adam Dumitru
La trei minute se construiește o biserică în Romțnia
Îmi pare rău că revin,dar am început un comentariu și nu l-am putut continua,mi-a dispărut de sub nas.Am vrut să spun că un astfel de subiect nu poate fi comentat critic. Poporul este „natură„,are legile propii de manifestare pe care nimeni nu le poate modifica.Pur și simplu, așa-i natura românului, atunci când este vorba de biserică.Biserica îl ajută enorm să se împace cu sorata și să fie pașnic,ceea ce convine de minune celor care guvernează.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ