De ce vrea Crin Antonescu să impună în conștiința publică amânarea referendumului

| 22 iul, 2013

La scurt timp de la întoarcerea din SUA, Crin Antonescu a lansat o serie de mesaje pe temele de prim-plan din politica românească.

Dacă pe tema nominalizării PNL la Ministerul Transporturilor şi în cazul capturării lui Omar Hayssam intervenţiile lui Crin Antonescu nu au fost surprinzătoare, liderul PNL a readus în discuţie un subiect care tinde să genereze dezbateri aprinse în perioada următoare – amânarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei.

Astfel, Crin Antonescu a lăsat să se înţeleagă că sunt întrunite premisele pentru amânarea referendumului: "Aşteptăm ca la începutul sesiunii parlamentare să stabilim un calendar, numai că acest calendar va trebui racordat la decizia politică, strategică de această dată când supunem proiectul final referendumului. Şi, deocamdată, aşa cum lucrurile s-au conturat, probabilitatea ca referendumul să fie amânat după anul care se scurge, deci pus undeva, poate chiar cu alegerile prezidenţiale, devine din ce în ce mai mare", a spus Antonescu.

Abordarea lui Crin Antonescu este una tactică. În esenţă, liderul liberal încearcă mutarea accentului de la modificarea Constituţiei, proces pe care l-a coordonat în calitate de preşedinte al Comisiei de revizuire, la o dezbatere mai amplă privind amânarea referendumului. Miza este de fapt aceea de a prezenta această dinamică de pe scena politică drept un succes al PNL.

Ideea pe care se sprijină calculul lui Crin Antonescu se referă la prezumtivele avantaje pe care le-ar avea liberalii în cazul în care referendumul pentru revizuire va fi mutat odată cu alegerile prezidenţiale din 2014. Astfel, liberalii ar spera că mandatul preşedintelui va fi tot unul de 5 ani, iar prerogativele preşedintelui României ar rămâne neschimbate şi pentru viitorul ocupant al fotoliului de la Cotroceni. “Răzgândirea” lui Crin Antonescu – de la un adversar al amânării referendumului pentru 2014 la un susţinător al acestei teze – denotă inconsecvenţă şi ridică semne de întrebare cu privire la interesele reale ale liderului liberal. În plus, preşedintele PNL a ajuns în cele din urmă la concluzia amânării referendumului după ce Victor Ponta a susţinut o astfel de variantă imediat după verdictul CCR.

Noua abordare a lui Crin Antonescu riscă totuşi să genereze dispute, dacă luăm în considerare poziţionările lui Liviu Dragnea. În calitate de principal promotor al regionalizării, vicepremierul PSD mizează pe un proces cât mai accelerat astfel încât viitoarele regiuni să poată fi funcţionale în perspectiva noului exerciţiului bugetar al UE (2014-2020). Or, punctul terminus pentru ca viitoarele regiuni să fie funcţionale şi operaţionale îl reprezintă modificarea Constituţiei.

În concluzie, repoziţionarea lui Crin Antonescu riscă să atragă mai multe dezavantaje pe termen mediu şi lung în raport cu avantaje circumstanţiale pe termen scurt. Fiindcă toate calculele politice ale preşedintelui PNL par a fi opţiuni personale.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 iul, 2013
gelu
Revizuirea Constitutiei HA HA HA
Ionescule, revizuirea constitutiei a devenit ridicola. Le fel sunt si articolele tale. Antonescu este un cadavru politic.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ