Citeşte atent înainte să cumperi! Ce va apărea pe eticheta alimentelor

| 17 oct, 2013

Parlamentul European a făcut astăzi un pas spre instituirea obligativităţii de a se menţiona pe etichetă ţara de origine a produselor de larg consum, măsură susţinută de Paris însă respinsă de detractorii ei ca fiind protecţionistă, transmite AFP.

Dispoziţia a fost susţinută de 26 de europarlamentari (12 s-au opus) din Comisia Piaţa internă şi protecţia consumatorilor a Parlamentului European, ceea ce deschide calea pentru adoptarea ei de către europarlamentari într-o viitoare sesiune plenară. 

Se doreşte introducerea la nivelul UE a obligativităţii menţionării ţării de origine - dintre membrii UE sau ţări terţe - pentru o vastă gamă de produse de larg consum non-alimentare. 

Pentru mărfurile care trec prin mai multe colţuri ale lumii, ţara menţionată va fi aceea unde are loc procesul de fabricaţie cel mai important. Fabricanţii europeni ar putea alege, de asemenea, între o etichetă naţională şi o menţiune "made in EU".

Reprezentanţa permanentă a Franţei pe lângă UE şi-a exprimat satisfacţia pe contul său Twitter, apreciind că este vorba de un "vot foarte bun", în contextul în care ministrul francez al industriei, Arnaud Montebourg, a pledat pentru "made in France". 

Potrivit Comisiei Europene, caracterul obligatoriu al menţiunii "made in ..." va permite o mai bună trasabilitate a produselor, în beneficiul consumatorilor. UE trebuie, de asemenea, să ajungă la egalitate cu marii săi parteneri comerciali, SUA sau China, unde există deja această obligativitate.

Măsura, care mai are nevoie de unda verde a miniştrilor, divizează însă puternic atât industria, cât şi statele, pe o linie nord-sud. 

Dacă Italia este alături de Franţa în această bătălie pentru a-şi apăra industria de lux, Germania şi Danemarca avertizează împotriva unei suprasarcini birocratice şi financiare. 

Eurodeputatul liberal german Jürgen Creutzmann a denunţat astfel o ameninţare pentru "made in Germany", un label de excelenţă însă care ar putea să nu mai figureze pe produse care implică mai multe ţări. 

Eurodeputaţii conservatori francezi Nora Berra şi Philippe Juvin au estimat, la rândul lor, că obligativitatea menţionării ţării de origine îi va asigura Uniunii Europene o concurenţă loială cu ţările terţe şi le va permite consumatorilor să identifice condiţiile sociale, de mediu şi de siguranţă privind producţia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ