DECIZIA Tribunalului București în procesul intentat de Kovesi postului Antena 3

| 16 oct, 12:20

Tribunalul București a rămas în pronunțare, vineri, în procesul în care procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, cere daune morale de un milion de lei postului Antena 3 pentru o serie de afirmații la adresa ei făcute în emisiunea ''Sinteza zilei'' din 19 iunie 2014.

La termenul de vineri au fost depuse concluzii scrise și au fost ascultate pledoariile finale ale avocatului care reprezintă Antena 3, precum și ale ziariștilor Mihai Gâdea, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae și analistului Mugur Ciuvică.

"Am pus o întrebare, nu am emis o judecată de valoare. Nu am avut nicio intenție să creez vreun prejudiciu doamnei Kovesi. Ar fi foarte trist ca, în urma deciziei în acest dosar, jurnaliștii să nu mai poată pune întrebări", a declarat vineri Mihai Gâdea.

El a spus că se ghidează după trei principii fundamentale ale presei — buna credință, interesul public și libertatea de expresie.

De asemenea, avocatul Antenei 3 a afirmat că declarațiile lui Sandu Anghel referitoare la Kovesi au fost dezbătute în toată presa și niciun alt ziarist nu a mai fost dat în judecată. El a precizat că, în emisiunea menționată, s-a lansat o suspiciune și nu se poate atrage răspunderea unui jurnalist pentru o dezbatere televizată.

La rândul său, jurnalistul Răzvan Savaliuc a arătat că procurorul general al DNA nu a putut dovedi prejudiciul care i s-ar fi adus în urma emisiunii, iar imaginea sa este una foarte bună în societate.

De asemenea, el a acuzat Direcția Națională Anticorupție că, prin comunicatul trimis înaintea depunerii cererii de chemare în judecată, s-a dorit punerea sub presiune atât a instanței, cât și a jurnaliștilor Antena 3.

Reprezentanții postului au depus și o acțiune reconvențională, prin care cer procurorului șef al DNA suma de bani pe care aceasta a pretins-o drept daune morale.

Kovesi nu a dorit să mai dea declarații și a spus că punctul său de vedere se regăsește în cele 37 de pagini de concluzii scrise depuse la dosar.

Ședința de judecată a fost una tensionată, iar la un moment dat judecătoarea Crina Buricea le-a interzis jurnaliștilor prezenți la proces să ia notițe.

În iunie 2014, Laura Codruța Kovesi a dat în judecată Antena 3 și pe jurnaliștii Mihai Gâdea, Mugur Ciuvică, Bianca Nae, Radu Tudor și Răzvan Savaliuc, reclamând faptul că în emisiunea ''Sinteza Zilei'' din data de 19 iunie 2014 a fost acuzată că a mușamalizat ancheta în dosarul în care se efectuau cercetări față de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, și Mircea Băsescu.

În acțiunea depusă în instanță, Kovesi le-a cerut judecătorilor să oblige Antena 3 și pe jurnaliștii Mihai Gâdea, Mugur Ciuvică, Bianca Nae, Radu Tudor și Răzvan Savaliuc să plătească în solidar suma de un milion de lei, reprezentând prejudiciul creat, dar și cheltuielile de judecată.

Kovesi susține că în emisiunea difuzată de postul Antena 3 în data de 19 iunie 2014 au fost prezentate mai multe fapte și au fost făcute afirmații mincinoase, care i-au creat un grav prejudiciu de imagine și au adus o gravă atingere demnității umane.

Potrivit Laurei Codruța Kovesi, emisiunea prezentată de Antena 3 și susținerile persoanelor angajate sau invitate au încălcat: ''pe latură socială — necesitatea unei informări corecte și obiective a opiniei publice, pe latură legală — normele privitoare la dreptul la viață intimă, familială și privată, dreptul la propria imagine, privitoare la accesul liber al persoanelor la informațiile de interes public''.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ