DECIZIE: Ucraina opreşte importurile de gaze de la ruși de la 1 aprilie

| 23 mar, 18:36

Ucraina nu va mai cumpăra gaze ruseşti de la 1 aprilie. Anunţul a fost făcut de ministrul energiei, care susţine că rezervele ţării sunt suficiente deocamdată pentru asigurarea consumului intern.

Anunțul intervine în condițiile în care Rusia şi Ucraina negociau un nou tarif, pentru că actuala cotaţie pentru importurile de la Gazprom expiră la sfârşitul lunii martie.

Același ministru ucrainean al energiei, Volodimir Demcișin, se declarase încrezător că Moscova va ieftini preţul pe care îl cere Kievului pentru gaz în condiţiile în care importurile mai mari din Uniunea Europeană au redus masiv dependenţa Ucrainei de furnizările Gazprom.

În acest moment, Kievul plătește 329 de dolari pe mia de metri cubi de gaz importat din Rusia.

„Nu avem nevoie să mai cumpărăm gaz rusesc în acest moment. N-are sens să-l cumperi la un preț mai mare, dacă poți să-l cumperi din Europa”, a spus ministrul.

Kievul dorește ca Moscova să-i vândă gaz la prețul de 250 de de dolari pe mia de metri cubi în trimestrul al doilea al anului, iar prețul în trimestrele III și IV să fie chiar mai mici, relatează site-ul rus Sputnik.

Reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei şi Uniunii Europene s-au întâlnit săptămâna trecută la Bruxelles pentru a discuta pe tema unui nou contract de furnizare de gaze naturale către Ucraina.

Citeşte şi: Conflictul din Ucraina NU are o soluție militară, afirmă ministrul de externe german

Importurile de gaze naturale din Uniunea Europeană ale Ucrainei au crescut anul trecut cu trei miliarde metri cubi, respectiv cu 59%, până la 5,1 miliarde metri cubi, a anunțat la începutul anului compania Ukrtransgaz, operatorul rețelei ucrainene de gazoducte.

„Creșterea importurilor de gaze naturale din Europa se datorează deschiderii rutei de aprovizionare cu Slovacia”, a precizat Ukrtransgaz.

În 2014, Ucraina a importat din UE o cantitate de 5,1 miliarde metri cubi de gaze naturale, dintre care 3,6 miliarde metri cubi au fost furnizați Ucrainei din Slovacia, 900 milioane metri cubi din Polonia și 600 milioane metri cubi din Ungaria.

Numai în luna decembrie Ucraina a importat 998,8 milioane metri cubi de gaze naturale din Europa, în creștere față de 946 milioane metri cubi în luna noiembrie și 892,2 milioane metri cubi în luna octombrie, a precizat Ukrtransgaz.

Ucraina a fost nevoită să-și majoreze importurile de gaze naturale din Europa după ce Rusia, principalul său furnizor, a decis la data de 16 iunie 2014 să-și suspende livrările din cauza dezacordurilor dintre Moscova și Kiev cu privire la prețul gazelor naturale și datoriile Kievului.

Rusia a reluat livrările de gaze naturale la 9 decembrie 2014 după ce Ucraina a plătit în avans suma de 378 de milioane de dolari pentru achiziționarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale în luna decembrie.

Ucraina a importat anul trecut 14,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia, cu 43% mai puțin decât în 2013. Astfel, volumul gazelor naturale importate din Rusia a reprezentat 36,2% din cantitatea totală de gaze naturale care a intrat în sistemul național de transport în 2014, a precizat Ukrtransgaz.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Citeşte şi: Polonezii de pregătesc de război. Au început înrolările

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ