Declaraţie-şocantă privind atentatele din Paris: Franța a primit avertismente acum două săptămâni

| 15 noi, 11:49

Autoritățile de la Paris au primit în urmă cu două săptămâni avertismente cu privire la intensificarea semnificativă a comunicațiilor între grupurile jihadiste din Orientul Mijlociu și posibili activiști din Franța, a declarat duminică unul dintre cei mai importanți experți israelieni în sfera serviciilor secrete, informează EFE.

"Comunicațiile aveau ca destinație mai multe orașe din Franța", susține ziaristul Ronen Bergman, de la cotidianul israelian Yediot Aharonot, care citează înalte surse din serviciile de informații israeliene și occidentale. În lumina acestor informații, "au fost luate mai ales măsuri defensive, precum întărirea pazei în jurul delegațiilor străine la Paris", dar nicio măsură în sensul încercării de a-i intercepta pe autorii atentatelor de vineri seară din Paris, în care și-au pierdut viața 129 de persoane și peste 350 au fost rănite. 

Citeşte şi: Teroare în Franţa: Bilanţul victimelor a ajuns la 129 de morţi şi 352 de răniţi. Statul Islamic a revendicat atentatele

Într-un articol intitulat "Fiasco al serviciilor de informații", Bergman, autor al mai multor cărți despre acest domeniu și care publică uneori și în presa germană și americană, a scris că "deocamdată este imposibil să se știe dacă avertismentele primite de Franța aveau de-a face în mod special cu acest atac, însă este clar că a fost vorba de un fiasco fără precedent" al serviciilor de informații franceze.

De la atentatele comise în ianuarie în redacția publicației Charlie Hebdo și la un magazin cușer din Paris, Franța "a adoptat măsuri neimportante și a evitat să realizeze o reformă generală" pentru a aborda această problemă, cea a jihadiștilor locali care se întorc în Franța de pe frontul de luptă din Siria. 

Citeşte şi: Imaginile GROAZEI din sala Bataclan: Un martor a filmat momentul în care teroriştii au început să tragă în oameni

Un înalt consilier american din FBI a declarat ziaristului israelian că, printre sugestiile pe care SUA și Israelul le-au făcut Franței, se numără achiziția de echipament electronic performant pentru supravegherea rețelelor sociale și interceptarea mesajelor cu origini și conținut diverse. "Dar nu s-a întâmplat nimic", scrie Bergman, care atribuie eșecul serviciilor de informații franceze în detectarea autorilor atentatelor de la Paris refuzului acestora de "a face schimb de informații".

"Francezii s-au dovedit foarte reticenți la tot ce are de-a face cu schimbul de informații", a explicat Bergman, în condițiile în care de ani buni toți experții în domeniu consideră schimburile de informații între agențiile specializate ca fiind de neevitat în lupta împotriva terorismului jihadist. O colaborare de acest tip, scrie Bergman, ar ajuta la elaborarea unor liste de suspecți și ar împiedica trecerea multor jihadiști dintr-o țară în alta sau intrarea în spațiul european. Bergman susține că lupta împotriva terorismului transnațional de factură islamică presupune investiții enorme în resurse și crearea de mecanisme de informare comune pentru toate statele, "ceea ce presupune o diminuare a ego-ului național".

Citeşte şi: Unul dintre autorii masacrului de la Bataclan a fost identificat: un francez care a călătorit în Siria pentru a se antrena

Pe de altă parte, postul de televiziune Channel Two din Israel a transmis că serviciile de informații israeliene ajută Franța să ancheteze atentatele de vineri seară din Paris. Israelul nu era la curent cu un posibil atentat în Franța, dar la câteva ore după atacuri, a oferit informații Franței în legătură cu câțiva dintre militanții care au susținut că au comis atacul.

Fără să intre în detalii, Channel Two a transmis că serviciile de informații israeliene au văzut "o legătură operațională clară" între atentatele din capitala Franței, atentatele sinucigașe de joi din Beirut și prăbușirea unui avion al unei companii ruse deasupra deșertului Sinai din Egipt.

Serviciile de spionaj israeliene monitorizează situația din Siria și Irak — unde insurgenți ai Statului Islamic au cucerit teritorii importante — ceea ce ar putea oferi informații despre organizarea atacurilor din Paris, a transmis postul de radio al armatei israeliene.

Oficialități israeliene contactate de Reuters nu au comentat informațiile, dar premierul israelian Benjamin Netayahu a declarat sâmbătă reporterilor: "Am dat instrucțiuni serviciilor secrete și de securitate ale Israelului să-i asiste pe omologii francezi și pe omologii din alte țări europene cât mai bine cu putință".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ