Deficitul bugetului general consolidat a coborât la 0,96% din PIB

| 26 aug, 2013

Deficitul bugetului general consolidat a coborât la 0,96% din Produsul Intern Brut după primele şapte luni din acest an, de la 1,06% din PIB la finalul primului semestru, potrivit execuţiei bugetare publicată de Ministerul Finanţelor Publice.

"Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat aferentă primelor şapte luni ale anului s-a încheiat cu un deficit de - 6,02 miliarde lei, respectiv 0,96% din PIB, faţă de - 6,97 miliarde lei, respectiv 1,19% din PIB, realizat în aceeaşi
perioadă a anului precedent, fapt ce confirmă continuarea procesului de consolidare fiscală şi încadrarea în parametrii stabiliţi cu partenerii externi (CE, FMI, BM)", precizează Ministerul Finanţelor.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 116,1 miliarde lei, reprezentând 18,5% din PIB, au fost cu 5,2% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Încasările din impozitul pe profit au crescut cu 2,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, această evoluţie fiind determinată de creşterea încasărilor de la agenţii economici cu 5,9%, potrivit MFP.

Încasările din impozitul pe venit au crescut cu 8,7% datorită creşterii veniturilor salariale, ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar, a creşterii punctului de pensie şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, veniturile din TVA au crescut cu 4,9%, în condiţiile în care încasările din TVA au crescut cu 5%, în timp ce rambursările de taxă au fost cu 7% mai mari.

Accizele au crescut cu 2,4% ca urmare a majorării accizei la motorină, bere şi ţigarete precum şi a influenţei cursului de schimb luat în calcul la plata accizelor.

Creşteri semnificative s-au înregistrat la încasările din dividende (+ 290 milioane de lei) precum şi la taxa pe utilizarea bunurilor (+2,0 miliarde de lei), în principal, ca urmare a încasării taxelor de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio.

Încasările din contribuţiile de asigurări sociale au crescut cu 4,4%, datorită creşterii veniturilor salariale, ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013.

Încasările din contribuţiile de asigurări au fost afectate de obligaţia de restituire a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate către pensionari dar şi de creşterea în anul 2013 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuţii aferentă fondurilor de pensii administrate privat de la 3,5% la 4%, arată MFP.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile din impozite şi taxe pe proprietate cu 9,5 % şi la venituri nefiscale cu 8,2%.

"Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au continuat evoluţia ascendentă fiind cu 26,9% mai mari faţă de cele din luna precedentă, nivelul înregistrat fiind similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului precedent", precizează Ministerul Finanţelor.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 122,15 miliarde lei, reprezentând 19,5% din PIB, au crescut în termeni nominali cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. S-au înregistrat creşteri la cheltuielile de personal (+16,4%), ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar şi a plăţii obligaţiilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut de asemenea cu 7,4%, ca urmare a accelerării procesului de achitare a arieratelor de către autorităţile locale şi a plăţilor din fondul naţional de sănătate.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 14,9 miliarde lei (2,38% din PIB). Pentru anul în curs, ţinta de deficit bugetar este de 2,3% din PIB, iar PIB-ul este estimat la 626,2 miliarde de lei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ