Democrații câștigă lupta cu republicanii, iar SUA scapa de faliment

| 17 oct, 2013

În ultimele zile SUA au dansat pe marginea prăpastiei, ajungând tot mai aproape de falimentul de stat și incapacitatea de plată a datoriilor, care ar fi provocat o serie de reacții în lanț și, foarte probabil, o nouă criză financiară mondială similară cu cea din 2008.

Din fericire, democrații au câștigat lupta cu republicanii în legislativul american, unde s-a ajuns la un acord pentru prelungirea limitei de îndatorare a guvernului SUA până pe 7 februarie şi reluarea activităţilor instituţiilor federale.

Cu câteva ore înainte de expirarea termenului limită pentru ridicarea plafonului de îndatorare, care în acest moment este la nivelul de 16,7 trilioane de dolari, reprezentanții americani au căzut de acord asupra faptului că este necesar un compromis, iar cei care au avut cel mai mult de câștigat în această situație sunt Partidul Democrat și, implicit, președintele Barack Obama.

Miercuri seară, la scurt timp după decizia Senatului de a vota noua lege pentru evitarea intrării în incapacitate de plată cu 81 de voturi favorabile la 18 împotrivă, și Camera Reprezentanților a aprobat planul cu 285 de voturi pro și 144 de voturi negative. Rezultatul arată că deocamdată nu s-a încheiat conflictul dintre democrați și republicani, fiind foarte posibil ca anul viitor să se ajungă într-un impas similar.

Este evident că există o poziționare extrem de sensibilă a celor două partide și a lui Barack Obama. Șeful Executivului american a declarat, în mai multe rânduri, că membrii Congresului nu au de ce să ceară răscumpărare pentru a-şi asuma responsabilităţile fundamentale pe care le au - de a vota un buget şi de a plăti facturile ţării, acuzând republicanii de practici abuzive și de presiune pentru renunțarea la amendarea legislației din domeniul asigurărilor medicale și introducerea programului ObamaCare.

Rezolvarea situației în care se află în acest moment angajații sistemului federal este o veste foarte buna, pentru că întoarcerea americanilor la muncă va reprezenta o ieșire din criza acută în care se află SUA, o criză care a determinat și închiderea temporară a activității NASA și a instituțiilor de turism. Un buget pe termen lung reprezintă singura soluție permanentă a actualei dispute, iar republicanii nu-și arată disponibilitatea pentru un compromis care să permită aprobarea unui asemenea proiect.

Totuși, publicul american este la curent cu desfășurarea evenimentelor și înțelege faptul că refuzul politicienilor de a face concesii pentru asigurarea unui sistem de sănătate bazat pe solidaritate reprezinta într-o bună măsură o luptă dată de marile companii din domeniul asigurărilor de sănătate pentru a păstra situația actuală și profiturile enorme pe care le au.

Se pare așadar că SUA au evitat intrarea în incapacitate de plată, ceea ce ar fi afectat întreaga economie mondială prin faptul că trezoreria americană nu ar mai fi putut autoriza împrumuturi, dar nu au reușit deocamdată să-și repare problemele din sistemul de sănătate. Totuși, evenimentele actuale reprezintă o mică victorie pentru Barack Obama și pentru democrați, dar nu și un război câștigat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ