Descentralizarea - Ce se negociază în USL şi îi interesează pe toţi românii

| 16 oct, 2013

Descentralizarea înseamnă aducerea deciziei mai aproape de cetăţean. În momentul de faţă, România are o structură învechită a administraţiei, specifică perioadei comuniste. Acest fapt nu permite ţării noastre să beneficieze de o dezvoltare pe măsura potenţialului de care dispune. Intrarea în Uniunea Europeană nu s-a soldat şi cu o reorganizare a României. Trebuie să intrăm în comunitatea europeană şi din acest punct de vedere.

România are nevoie de o reală reformă administrativă,  pentru a eficientiza administraţia, pentru a putea atrage mai mulţi bani europeni şi pentru a dezvolta comunităţile locale.

Multe guverne şi majorităţi parlamentare şi-au asumat tema descentralizării, însă, până acum, totul a rămas la nivel de intenţie. Uniunea Social Liberală a promis în campania electorală că va reuşi să realizeze descentralizarea României şi a inteprins o serie de acţiuni în acest sens. Cum era de aşteptat, în contextul în care USL este compus din două partide cu ideologii diferite, au apărut şi opinii diferite, care au fost speculate de o parte a presei ca fiind neînţelegi, atacuri între cele două partide şi chiar i s-a pus cruce procesului. Pe lângă abordarea tendenţioasă, vizibilă de pe lună a unor surse media, procesul de descentralizare a parcurs o serie de etape importante.

Zilele trecute a avut loc o şedinţă de lucru în USL pe acestă temă, la care au participat vicepremierul Dragnea, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, liderii importanţi din teritoriu ai celor două partide şi reprezentanţi ai mai multor ministere. Comisia mixtă a decis ca serviciul de ambulanţă să nu fie descentralizat, în timp ce pentru descentralizarea serviciului de ordine publică din Ministerul de Interne, reprezentanţii celor două partide s-au situat pe poziţii diferite. Dragnea a spus că „decizia politică se va lua în USL. Ordinea publică nu este piesa centrală a descentralizării, va fi o hotărâre politică”.

Despre acest subiect premierul Victor Ponta a declarat că USL se va reuni, joi, în ședință, pentru a finaliza proiectul privind descentralizarea. „La nivel politic, discuţiile au avansat foarte mult cu descentralizarea, mâine, de altfel, o să avem o şedinţă a USL pentru a trasa ultimele lucruri, în ideea corectă şi bună de a apropia de cetăţean deciziile cele mai importante şi de a reduce costurile cu birocraţia şi cu administraţia". Premierul a mai adăugat că vrea să prezinte acest proiect şi reprezentanţilor PDL, UDMR, PPDD şi ai minorităţilor naţionale din Parlament.

Chiar dacă există opinii diferite, lucru absolut normal într-o coaliţie de guvernare, pare a exista consens la nivelul USL privind descentralizarea. Este important ca acest proces să fie unul transparent şi bine explicat cetăţenilor. În caz contrar, există riscul ca un proces bun şi util României, să fie perceput ca ceva negativ. De asemenea, este important ca guvernanţii să le explice cetăţenilor că prin descentralizare, anumite competenţe ce aparţin în acest moment administraţiei centrale vor fi transferate autoritatilor locale. Adică, decizia va ajunge mai aproape de ei, lucru care nu poate fi decât benefic.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ