DESCINDERI în Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi la gruparea de cămătari „CHIRA”

| 23 iul, 10:04

Procurorii DIICOT şi poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale - IGPR efectuează joi 20 de percheziţii domiciliare, în Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi, pentru destructurarea unei grupări specializate în şantaj, cămătărie şi trafic de persoane, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat IGPR, la acţiune participă 220 poliţişti din Capitală şi 9 judeţe, fiind puse în aplicare 45 de acte procedurale, respectiv 20 de mandate de aducere emise pe numele unor persoane, precum şi 25 de citaţii pentru martori.

Membrii grupării sunt suspectaţi că ar fi folosit violenţa, încercând să câştige supremaţia în mediul infracţional din Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi.

Gruparea este cunoscută sub numele de "Chira", fiind alcătuită din Aurel Chira (lider), Cristian Rafael Chira, Robert Chira, Albert Chira, Laurenţiu Ionuţ Chira, Jan Mihai şi Florin Valentin Gheorghe.

Procurorii DIICOT susţin că liderul Aurel Chira este o persoană cunoscută şi respectată în lumea interlopă din Bucureşti şi judeţul Călăraşi.

Un liant puternic, care a dat funcţionalitate şi a permis dezvoltarea grupului, l-a constituit relaţiile de rudenie în condiţiile în care majoritatea membrilor grupării sunt rude directe sau prin alianţă.

Principala preocupare a acestei grupări este acordarea împrumuturilor băneşti cu camătă, dar s-a constatat că o parte dintre membrii grupării au obţinut sume mari de bani şi din desfăşurarea unor activităţi economice care în prezent fac obiectul mai multor cercetări în dosare penale.

În cazul în care datornicii nu mai aveau posibilitatea să restituie sumele împrumutate, precum şi dobânda aferentă, care în toate cazurile depăşea valoarea sumei iniţiale, membrii grupării exercitau presiuni şi ameninţări la adresa victimelor şi a familiilor lor, în multe cazuri ajungându-se la acte de violenţă fizică (urmărire şi blocare în trafic, pătrunderea în locuinţele părţilor vătămate prin forţarea uşilor de acces, agresiuni repetate prin lovire cu pumnii, picioarele şi corpuri contondente).

De asemenea, o parte dintre membrii grupului ar fi recrutat, adăpostit şi transportat tinere, în scopul practicării prostituţiei pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov.

Datorită renumelui acestora şi influenţei asupra funcţionarilor din mai multe primării ale localităţilor din judeţul Călăraşi, membrii grupării "Chira" au dobândit de-a lungul timpului mai multe terenuri şi păduri, fapt ce le-a conferit o situaţie financiară foarte bună.

Majoritatea membrilor acestei grupări sunt persoane violente, de temut în Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi, fiind cercetaţi în trecut pentru diferite conflicte violente cu alte grupări rivale, susţine sursa citată.

De altfel, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti se află un dosar penal în care majoritatea membrilor grupării au fost condamnaţi la închisoarea, inclusiv liderul acestei grupări, în urma unui conflict cu o grupare rivală din oraşul Budeşti, judeţul Călăraşi.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ