Deutsche Welle a spălat pe jos cu Herr Băsescu

Pe lumea asta un singur lucru pare să mai funcționeze la fel de bine precum mașinile nemțești: disprețul germanului.

Nu există ceva mai eficient, de parcă acest popor s-a născut cu darul criticii și punerii la punct. În fraza prin care neamțul te mătură din calea lui, atenționându-te că ești în plus, subiectul și predicatul construiesc un mecanism la fel de eficient precum motorul ultimului bolid bavarez și la fel de impresionant precum Bertha cea grasă, tunul care strivea forturile franceze în prima conflagrație mondială.

Pentru o clipă gigantica mașinărie germană pare să revină din filele manualelor de istorie. Deutsche Welle a tras un obuz de avertisment care, vă las să judecați singuri, desființează toată fanfaronada și agitația președintelui jucător de la Cotroceni.

Ghiuleaua n-a căzut pe palat, e drept, ci a lovit Dâmbovița, ridicând un val de apă suficient de înalt cât să trezească prin acest duș rece la realitate pe toți aceia care mai fac prostia să creadă că toate despre care Băsescu zice că zboară, se și mănâncă. Intervenind pe marginea scandalului și atacurilor pornite de președinte în cazul licitației CFR marfă, Deutsche Welle oferă o târzie dar cu atât mai savuroasă satisfacție tuturor acelor care anul trecut deplângeau ușurința prin care propaganda portocalie penetra deopotrivă Parlamentul European și Cancelaria Germaniei. Îmi cer scuze că fac analiză pe text, dar ce-mi poate rămâne când încă din titlu germanii poziționează acțiunile președintelui în zona trivialității politice?

Analiza Deutsche Welle demonstrează fără tăgadă că, după un an de la referendumul din 2012, din minciunile lui Traian Băsescu și a europarlamentarilor liberal-democrați s-a ales praful, iar cancelariile occidentale urmăresc România cu un ochi mult mai atent.

Pe scurt, Deutsche Welle sesizează corect atitudinea neprincipială a președintelui Traian Băsescu care, deși avea posibilitatea de a stopa licitația asupra căreia ar fi avut dubii ”înainte de încheierea procedurii şi de sosirea FMI în ţară şi nu abia după aceea.” Cât de sincer a fost Traian Băsescu, par să se întrebe nemții, înainte când a știut dar a tăcut sau după, când a vorbit declarându-se îngrijorat de perspectiva pierderilor strategice cauzate țării.

”E ca şi cum un martor la o crimă refuză să depună mărturie de teamă să nu fie cumva implicat, dar, după ce poliţia clasează cazul, începe să-l şantajeze pe criminal” au mai adăugat autorii punerii la punct.

Gestul lui Traian Băsescu este ”ignobil”, cade sentința aspră, după care mașinăria germană bagă în sperieți și consilierii prezidențiali, toată floarea cea vestită a popularilor: ”Dacă ar avea consilieri şi nu adulatori servili, preşedintele ar trebui să audă că acţiunea sa este nedemnă de un preşedinte.” După aceste cuvinte nu mai rămâne nimic de adăugat și am să închei această dare de seamă, nu înainte însă de a remarca că Traian Băsescu a reușit să piardă nu numai considerația dar și ultimul sprijin pe care-l mai avea din partea Germaniei și asta după ce a reușit să-i deranjeze recent deopotrivă pe americani și pe ruși.

Rămâne de văzut dacă Traian Băsescu își va înghiți în stilul binecunoscut mândria și va reveni asupra subiectului CFR Marfă, cu aceeași lipsă de coloană vertebrală cu care ne-a obișnuit de două mandate încoace, sugerând că și el înțelege limba lui Goethe, dacă i se vorbește rar și răspicat. Prima sa lecție de germană a fost cu siguranță una concisă, care ne-a adus aminte de zicerea mucalită despre domnul chestor: Eine große Schande, herr Băsescu!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 aug, 2013
pui de dac
Da ,era comentariul tau,de aceea l-am si trimis...
Este o vorba romaneasca:ceea ce tie nu-ti place,altuia nu-i face..
Asta apropo de insulte si limbaj suburban,care constat ca nu-ti este de loc strain...vezi Macovei,etc
Esti pozitionat pe o logica a eternului razboi ,cu referendumul,cu Basescu,cu cei 7,4 mil cetateni,iar daca n-ati fi mai multi,te-as fi asemuit cu soldatul ala japonez...
De ce si "cantautor:"scriu muzica,fac linia melodica si interpretez.
Evident ,la figurat.
La dumneata linia melodica ti-o face altcineva...
Sunt in continuare pe unde vreau eu,exist,scriu,n-am carti,deci nu sunt scriitor...postez,dar nu pe bani.
01 aug, 2013
cantautor
Nu te va surprinde desigur că voi refuza să mă aventurez în zona infantilă în care pari să te simți atât de bine. Insulta poate ajunge o artă, desigur... dar nu pentru orice ageamiu care-și compensează nepriceperea prin entuziasm
01 aug, 2013
Ferenczy Stefan
Cât de papagal să fii să dai copy paste unui comentariu care nu-ți aparține? Nu ești cantautor, ci doar un țambalagiu oarecare, ce cântă ce fură, după ureche.
01 aug, 2013
Ferenczy Stefan
pui de dac=cantautor=postac plătit
Comentariul care nu-ți aparține l-am postat eu însumi ca răspuns la insultelei tale suburbane, postate sub articolul lui Cătălin Striblea http://www.obiectiv.info/basescu-absolut-necesar_17068.html
Din momentul acesta, cantautorule fiu de ce vrei tu, pentru mine ești doar un papagal și te voi ignora ca atare pe tine și toate mizeriile care le postezi. Apropos, vezi că și tu ai drum pe la casierie...
31 iul, 2013
cantautor
dw
cand anul trecut ziaristii DW maturau pe jos cu altii,nu erau bine informati(?),acum sunt bine informati...spun analistii patriei.
hai sa mai asteptam un an...
interesanta opinia analistilor sau mai degraba inconsecventa,ca sa nu zic interesata...
31 iul, 2013
Ferenczy Stefan
Ba cum nu. Tocmai era fiesta cu lovitura de stat degeaba la un pahar de vorbă cu gheață, în garaj , cu coagulații dreptei. Săraca Macovei ziceai că a rămas blocată în geamlâcul budei prezidențiale, ca Roaită cu mâna pe sirena de la Grivița. Noroc cu Neamțu care s-a nimeit la loc potrivit, în spatele ei și a urnit sărmana femeie din geam. Strica estetica clădirii...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ