Dezastru pentru leu. EURO a trecut de 4,75 lei la cursul BNR

| 24 ian, 14:34

Zi neagră pentru moneda națională. BNR a anunțat un curs de 4,7569 lei/euro, în creștere cu aproape 1% față de marți. Fără o intervenţie serioasă a BNR pe piaţa valutară, prăbuşirea leului pare de neoprit. Lucrurile se agravează și miercuri după ce euro a bătut record după record. Din păcate Banca Națională este legată la mâini în fața speculatorilor care pot face bani din deprecierea abruptă a monedei naționale.

Moneda euro continuă să se aprecieze puternic în raport cu leul. BNR a anunțat, miercuri 23 ianuarie, un nou maxim istoric pentru EURO, în creștere cu 0,91% până la valoarea de 4,7569 lei.

Semnalul a fost dat încă de dimineață, cursul urcând pe piaţa interbancară dincolo de pragul de 4,75 lei, scrie Realitatea Financiara.

Leul a pierdut teren pe toate fronturile valutare, s-a depreciat și în raport cu francul și cu dolarul. BNR a anunțat miercuri un curs de 4,1946 lei/franc, în creștere de la 4,16 lei/franc.

Dolarul american a urcat și el puternic, cu 0,94% până la 4,1883 lei, de la cotația de 4,14 lei/dolar de ieri.

Prăbuşirea leului este explicată de analiști prin deciziile Guvernului de la București: întârzierea bugetului de stat, taxarea intempestivă a băncilor și companiilor din energie și telecom, instabilitatea fiscală, dar mai ales dezechilibrelele majore de la nivel macroeconomic.

Jurnalistul Realitatea TV Rareș Bogdan scrie pe pagina sa de Facebook că a atras atenția încă din luna noiembrie cu privire la explozia cursului și a arătat de atunci că "economia Romaniei o va lua pe tobogan":

"In luna Noiembrie am atras atentia, martor imi sunt emisiunile si titlurile acestora, ca Euro va ajunge la 5 lei, iar economia Romaniei o va lua pe tobogan. Am fost atacat mizerabil ca sunt panicard si rautacios, azi Euro este la 4,83 la bancile comerciale si urca in viteza. Astept scuze de la imbecilii care atunci m-au atacat cu ura".

Analiștii economici cred că moneda națională este lăsată liberă de BNR, banca națională fiind legată la mâini de noile taxe pe activele din sistemul bancar în funcție de dobânda ROBOR.

"Dacă BNR crește dobânzile semnificativ astfel încât să descurajeze astfel de atacuri, aruncă în aer sectorul bancar. De ce? Pentru că avem această taxă a activelor bancare în funcție de ROBOR și atunci BNR trebuie sa se uite pe cine să protejeze: sectorul bancar sau moneda națională? BNR este legată la mâini pentru că nu poate influența dobânda", a explicat analistul financiar Iancu Guda la Realitatea TV.

Și economistul PNL Florin Cîțu remarcă vulnerabilitatea leului în fața speculatorilor valutari internaționali care au observat că BNR nu poate să intervină cum a făcut-o la ultimele atacuri asupra monedei naționale:

BNR, legată la mâini de PSD. De ce nu poate stopa căderea leului

Cursul a explodat, miercuri dimineaţa, pe interbancar, până la valoarea de 4,7695 lei/euro (ora 8,25). După ora 11.00, creșterea euro s-a temperat, cursul ajungând la valoarea de 4,73 lei/euro.

Ziua şi maximul istoric pentru euro în raport cu leul la cursul BNR. Marţi, moneda euro atins un nou maxim istoric la cursul anunțat de BNR, după ce toată săptămâna trecută a doborât record după record.

Banca Națională a anunțat, marţii, un curs în creștere cu 0,13%, până la valoarea de 4,7142 lei/euro.

Tag-uri: curs valutar
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ