Diferenţa dintre Radu Popa şi Dan Diaconescu: responsabilitate politică vs populism şi anti-europeni

| 12 mai, 2013

Biroul Naţional de Coordonare al PPDD a hotărât, vineri, să-l excludă din partid pe liderul de grup din Camera Deputaţilor Radu Popa. Surse neoficiale susţin că Radu Popa a încercat să constituie un grup parlamentar separat de cel al PPDD, care să colaboreze mult mai intens cu USL, în special cu PSD.

Alte surse îl dau pe deputat în tabăra PNL, însă Daniel Fenechiu, un personaj de prim rang din PPDD, susţine că Popa ar cocheta cu social-democraţii.

Până să ne lămurim în privinţa traseului lui Radu Popa, să reţinem şi declaraţia lui Liviu Dragnea care a spus că susţine iniţiativa lui Popa de a ajuta PSD în Parlament şi nu exclude varianta ca acesta să fie primit în partid. Fostul deputat PPDD s-a arătat flatat de invitaţia voalată primită din partea PSD, însă a dat de înţeles că este dispus să negocieze o eventuală trecere în tabăra unuia din partenerii USL. „Sunt flatat de declaraţia unui lider important al celui mai mare partid, cum e PSD. Am primit ieri o invitaţie de la un lider marcant al PNL. Mă voi consulta luni şi marţi cu colegii din grupul PPDD şi împreună vom lua decizia. Eu nu am avut niciodată intenţia să plec din partid spre PSD, am avut intenţia să construiesc acest partid şi nu am putut să fac asta pentru că doamnele Simona Man şi Diana Voiculescu n-au vrut".

De ce s-a produs ruptura în PPDD şi ce consecinţe va avea? Un motiv destul de evident care a dus la acestă ruptură este lupta pentru putere din interiorul partidului, lucru evidenţiat de declaraţiile lui Popa: „Am refuzat şi am cerut să nu mai facem din PPDD un simulacru de partid, cu alegeri dictate în birou. Am cerut să dăm drumul organizaţiilor judeţene să facă alegeri şi să-i lăsăm să îşi aleagă conducerile. Regret că s-a ajuns aici, dar nu e vina mea. E numai vina Dianei Voiculescu care îl dirijează pe DD, iar Simona Man şi Liviu Neagu sunt simpli executanţi ai nepriceperii ei politice”. În traducere liberă, în faţa derapajelor de la democraţie ale PPDD, Radu Popa a încercat să aducă partidul în zona politicii europene. Din câte se pare, ruptura pare permanentă pentru că între Radu Popa şi Dan Diaconescu există o diferenţă de abordare. Popa este pro-european, responsabil politic şi deschis dialogului, în timp ce DD este populist, radical şi profund anti-european.

Principala consecinţă pentru PPDD ar fi ca odată cu plecarea lui Rdu Popa, mai mulţi parlamentari ai formaţiunii să-i urmeze exemplu. Nu este exclus ca şi alţi colegi de-ai lui Popa să respinga extremismul lui DD, extremism care le închide orice posibilitate de colaborare şi de dialog parlamentar cu alte partide. În absenţa unor punţi către alte grupuri parlamentare, membrii PPDD din Parlament au şanse reduse să-şi promoveze iniţiativele legislative.

Indiferent care sunt cu adevărat motivele din spatele acestei rupturi, ceea ce se poate observa este că USL continuă să fie un magnet pentru parlamentarii din opoziţie. În acest moment, USL este singurul pol al politicii româneşti şi în jurul său gravitează toţi ceilalţi actori.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ