Directorul general al FMI menționează corupția și evaziunea fiscală printre marile provocări ale economiei

| 23 iun, 09:20

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a menționat corupția, evaziunea fiscală, finanțarea terorismului și excluziunea financiară drept marile provocări ale economiei globale, relatează agenția EFE.

Într-un discurs inaugural la reuniunea Grupului de Acțiune Financiară împotriva spălării banilor, care se desfășoară joi și vineri în orașul spaniol Valencia, Lagarde a cerut "intensificarea luptei împotriva corupției și evaziunii fiscale".

În opinia sa, efectul de domino provocat de neplata impozitelor este un declanșator al "nemulțumirii populare și instabilității economice".

Evaziunea fiscală, a reamintit ea, duce la "o mai mare datorie publică și mai puține investiții în educație, sănătate și alte servicii publice. Înseamnă inegalități, deoarece persoanele vulnerabile sunt cele mai afectate de puternica scădere a cheltuielilor sociale".

Lagarde a anunțat că FMI va publica un raport privind impactul corupției asupra creșterii economice și a elogiat munca Grupului de Acțiune Financiară, condus de spaniolul Juan Manuel Vega-Serrano, în ceea ce privește transparența.

În acest sens, Lagarde a reiterat că dezvăluiri precum "Panama Papers", privind complexul sistem de societăți fantomă pentru ascunderea de capitaluri, demonstrează importanța continuării acestor eforturi.

Lagarde a făcut un apel pentru "eliminarea fluxurilor financiare" care alimentează terorismul la nivel mondial și a cerut mai multă implicare pentru învățarea noilor tehnologii financiare, precum monedele virtuale.

În acest sens, a menționat că "fintech" (noile tehnologii financiare) reprezintă "o armă cu două tăișuri", care poate fi utilizată de rețelele teroriste, dar poate servi și ca sistem de apărare împotriva acestora.

Un alt subiect abordat de Lagarde a fost cel al necesității evitării excluziunii persoanelor din țările în curs de dezvoltare din sistemul bancar, în acest sens cerând un cadru de reglementare mai bun.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ