Disperarea PDL naşte anomalii politice

| 30 iul, 2013

Situaţia este de un umor vecin cu ridicolul în condiţiile în care anularea excluderilor nu este pe placul primarilor care şi-ar dori să nu fie reintegraţi în PDL.

În urmă cu aproximativ o săptămână, demisia lui Mircea Andrei din fruntea PDL Argeş, după excluderea în prealabil a 22 de primari din cadrul filialei, a luat prin suprindere scena politică. La acel moment, cele două demersuri au fost în mod logic corelate cu vizita preşedintelui Băsescu la sărbătorile câmpeneşti din judeţ, ocazie de care şeful statului a profitat pentru a mai aduce ceva zestre Mişcării Populare. Scopul era acela al înregimentării în PMP a „recruţilor” care încă îi sunt fideli lui Traian Băsescu.

Pentru ca circul să fie complet, Biroul Permanent Naţional al PDL a decis invalidarea deciziei Consiliul de Coordonare Judeţean al organizaţiei democrat-liberale de Argeş în urma căreia 22 de primari ai formaţiunii au fost excluşi din partid. "Potrivit statutului PDL, Comisia Naţională de Integritate, Statut şi Litigii poate fi sesizată sau se poate autosesiza în legătură cu neconcordanţa dintre decizii sau hotărâri ale organismelor de conducere ale partidului şi prevederile statutare. Reprezentanţii CNISL au constatat că excluderea din partid a celor 22 de membri ai PDL nu a respectat prevederile statutare şi a avut un vădit caracter abuziv", se arată într-un comunicat al PDL.

Întreaga dinamică a cazului arată, de fapt, disperarea democrat-liberalilor de la centru care ţin cu dinţii de primarii excluşi prin decizia forului de conducere al PDL Argeş. Situaţia este de un umor vecin cu ridicolul în condiţiile în care anularea excluderilor nu este pe placul primarilor care şi-ar dori să nu fie reintegraţi în PDL. Anomalia rezultă din faptul că cei 22 de primari nu-şi pot înainta demisiile întrucât, conform legislaţiei în vigoare, acestea ar echivala cu pierderea mandatelor de edili. Or, cei 22 de primari nu sunt dispuşi să renunţe la funcţii, ci doar la statutul de membri ai formaţiunii democrat-liberale.

Marea lovitură a comediei PDL-iste este dată însă de liderul demisionar al PDL Argeş, Mircea Andrei, care susţine că va ataca în instanţă hotărârea Comisiei de Etică a PDL prin care s-a dispus reintegrarea în partid a celor 22 de primari. Cu alte cuvinte, "excluşii" sunt acum în situaţia de a-şi apăra excluderea iniţială în justiţie. Este o premieră absolută şi penibilă pentru peisajul politic românesc şi o ipostază ruşinoasă pentru toţi cei implicaţi.

PDL sub conducerea lui Vasile Blaga se află într-o situaţie deloc convenabilă. Ca partid de opoziţie nu convinge, Traian Băsescu îşi menţine asediul, iar exodul de membri este departe de a se fi încheiat. Prin modul în care a ales să gestioneze episodul de la Argeş, conducerea PDL dă semne că este dispusă la orice pentru a stopa pierderile, asta în condiţiile în care situaţia din din filiala Argeş arată clar faptul că liderii de la centru au scăpat hăţurile din mânini. Preţul pe care îl plăteşte formaţiunea democrat-liberală este foarte mare în planul imaginii. Iar în plan politic, mişcările conducerii PDL sunt expresia lipsei de proiect, a pierderii capacităţii organizatorice de coordonare şi a absenţei unei noi generaţii care să poată prelua frâiele PDL în viitor.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ