Diversiunea protestatarilor clujeni nu a funcționat

| 01 oct, 2013

Ceea ce nu ar admite în ruptul capului niciun teoretician partizan al protestelor, de la București sau Cluj pe tema Roșiei Montane, este declinul evident în care au intrat manifestările.

Într-o măsura mai mică sau mai mare, se va admite că, desigur, vremea rece și ploile abundente sunt cele care împuținează numărul celor care ies la protest.

Putem admite acest argument, dacă am ignora faptul că la un protest similar ca amploare, cel din ianuarie 2012 împotriva guvernului Boc, oamenii au înfruntat nu numai vremea mult mai câinoasă dar și bastoanele jandarmilor care, la acea dată, primiseră ordine constrângătoare să evacueze piața orice ar fi. Parafrazându-l pe Marin Preda, vom fi nevoiți să admitem că unde motivație nu e, nimic nu e.

Oamenii de bună credință au părăsit protestele încetul cu încetul. Unii pe măsură ce au acceptat că Parlamentul este un for mult mai potrivit în orice țară, nu numai în România, pentru o dezbatere atât de complexă. Alții pe măsură ce au constatat că manifestația se transformă ușor, ușor în altceva, la care nu au vrut să fie părtași. Desigur, oriunde se adună un număr atât de mare de oameni este inevitabil să nu apară și exaltații de rigoare. Însă de la delirul discursiv la amenințările cu tulburările sociale și asasinatele politice este totuși o cale lungă, pe care după cum s-a văzut, cei mai mulți protestatari nu au vrut să o parcurgă.

Ceea ce devine din ce în ce mai clar este că pe măsură ce numărul total al protestatarilor scade, crește în paralel numărul celor care speră că aceștia vor fi ”puşi la punct” de forțele de ordine iar manifestația, în analogie cu cea amintită din ianuarie 2012, se va revigora degenerând într-un conflict violent și de amploare. Asul din mâneca Guvernului constă tocmai în lăsarea manifestaţiilor libere. Acel ”noi nu suntem ca ei” s-a dovedit și aici extrem de fructuos pentru USL. Ceea însă este de așteptat, pe măsură ce manifestațiile din Cluj și București se vor micșora vertiginos, apropiindu-se de nucleul lor dur, este ca numărul provocărilor și diversiunilor să crească. Paradoxal, manifestările care au fost pașnice la momentul lor culminant, vor apărea foarte aproape de a scăpa de sub orice control pe măsura ce vor scădea în amploare.

Dacă mai avea cineva dubii în acest sens, s-a văzut foarte clar la ultimele ”îmbrânceli” cu jandarmii. Deșii aceștia au avut un ordin evident de a nu răspunde la provocări și mai ales de a nu escalada un conflict cu elementele turbulente, o intervenție fermă a fost inevitabilă. Însă, cum s-a văzut ulterior, elementele extremiste nu sunt capabile deocamdată să depășească acel prag psihologic care îi împiedică pe oamenii obișnuiți să se încaiere cu jandarmii. În plus, comparând protestele de acum cu cele din iarna trecută ne apar evident că ceva s-a schimbat iar forțele de ordine se comportă democratic.

Ei sunt acolo tocmai pentru asigurarea siguranţei publice nu pentru a contribui la scandal, misiune care le-a reușit cu brio și la Cluj, zădărnicind astfel diversiunea celor care vor cu orice preț să declanșeze un conflict pe marginea protestului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 oct, 2013
Simona
Nu esti decat un mercenar platit de RMGC , un imbecil care pentru cativa banuti o vinde si pe ma-sa !
02 oct, 2013
mee
din ciclul ”Amice ești idiot.” , cu referire la autor .............pentru scenarita de care da dovada, se duc românii la un miting pentru/contra ceva cu speranța că vor fi ”puşi la punct de forțele de ordine”,
01 oct, 2013
cucu
Cat de prost poate fi autorul acestui articol! Incepe anul universitar. Se va vedea cat de mult vor scadea protestele in amploare. "Oamenii de bună credință au părăsit protestele încetul cu încetul." Hahahaha
01 oct, 2013
Bibi
Este o abordare serioasa si vreau sa cred documentata. Chiar daca am mai postat opinii despre actualele mitinguri (biciclisti,rosia montana,caini),apreciind ca sunt obscure;comandate,platite si dirijate de pdl (poate si cu complicitatea pnl)cu sprijin de afara ,nu pot sa nu dau credibilitate autorului articolului
02 oct, 2013
didi
dirijarea
mai bibi/pipi de pisica, daca pd-l reuseste sa adune atatia oameni, inseamna ca uselistii sunt numai buni de zeghe! la jilava cu tradatorii usl!! dar cum se face ca in opozitie erati anti rosia montagnarda iar acum, lingeti unde ati scuipat????

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ