DNA: Alexandru Bogdan a creat în dauna Academiei Române un prejudiciu de peste de 3,75 milioane de euro

| 31 mar, 23:05

Academicianul Alexandru Bogdan a creat în dauna Academiei Române un prejudiciu de peste de 3,75 milioane de euro, arată Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un comunicat remis joi Agerpres.

"Procurorii din cadrul DNA - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Bogdan Alexandru, preşedinte executiv al Fundaţiei 'Patrimoniu' din cadrul Academiei Române, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată", se arată în comunicat. 

Potrivit anchetatorilor, Alexandru Bogdan, cu încălcarea prevederilor legale şi a celor prevăzute în statutul organizaţiei, şi-a exercitat atribuţiile de administrare şi gestionare a bunurilor imobile (în principal terenuri agricole şi silvice) ce aparţin Academiei Române, în scopul de a-i favoriza pe colaboratorii entităţii pe care o conducea, care şi-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esenţă, în neplata unor obligaţii contractuale. 

"Concret, în perioada 2006-2010, cu ocazia administrării patrimoniului silvic şi funciar al Academiei Române, între Fundaţia 'Patrimoniu' şi mai multe societăţi comerciale au fost încheiate peste 20 de contracte şi acte adiţionale privind arendarea şi concesiunea de terenuri, asistenţă juridică, consultanţă, prestări servicii, care printre altele conţineau prevederi ce contravin atât Legii arendării nr. 16/1994, cât şi Regulamentului din 10 martie 2006", se arată în comunicat. 

În plus, aceste contracte ar fi fost încheiate fără a exista aprobarea Consiliului Director, conţineau clauze nefavorabile Academiei Române, nu aveau prevăzută durata contractului şi nu aveau calculată valoarea arendelor. 

"Spre exemplu, pentru perioada 2007-2009 la o suprafaţă de teren de 1.484,31 hectare şi pentru perioada 2008-2009 la suprafaţa de 641,51 hectare, Fundaţia 'Patrimoniu' nu a calculat valoarea arendei şi nici nu a comunicat arendaşului (societate comercială) obligaţia de plată. De asemenea, fără a exista aprobarea Consiliului Director, Fundaţia 'Patrimoniu' a fost de acord şi a acceptat plata anumitor sume, considerate drept avans arendă, sume care nu au fost recalculate şi regularizate conform prevederilor din Actele adiţionale şi în raport cu arenda datorată", precizează DNA. 

Lui Alexandru Bogdan i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

"În acest interval de timp, adică un an şi nouă luni, dosarul a progresat, s-au găsit materiale, mi-au fost aduse la cunoştinţă. Am reiterat punctul de vedere pe care îl am, şi anume că în cei patru ani cât am fost preşedinte executiv al Fundaţiei Patrimoniu, împreună cu mica echipă de la Fundaţia Patrimoniu, am adus în patrimoniul Academiei Române, ca fond funciar, 20.000 de hectare de teren forestier şi 10.000 de hectare de teren agricol", a precizat Alexandru Bogdan la ieşirea din sediul DNA. 

El a spus că au existat unele dificultăţi în ceea ce priveşte recuperarea acelor terenuri, însă consideră că 30.000 de hectare de fond funciar reprezintă o reuşită a celor care au lucrat "la bunul mers al patrimoniului". 

"Datorită faptului că dosarul nu este încă finalizat (...), vă rog să îmi permiteţi să nu fac cunoscute niciun fel de aspecte din interiorul lui şi să vă asigur că, la cei 50 de activitate profesională, nu mi-am permis, nu-mi voi permite niciodată să fac asemenea fapte, de care, din păcate, acum, sunt în situaţia neplăcută de a fi acuzat", a completat Alexandru Bogdan.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ