DNA îl pune sub acuzare pe DARIUS VÂLCOV! Șpagă de milioane

| 13 mar, 18:08

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de Darius Vâlcov, primar al municipiului Slatina, la data faptei, în prezent ministru al Finanțelor Publice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

UPDATE. În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

"În cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Vâlcov Bogdan Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.

Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Oltul” (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă și canalizare în aria de implementare a proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Olt”.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava”, „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina” și „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt”.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitație membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri.

În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.

Administratorul societății și suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei.

Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății.

Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov Bogdan Darius.

În acest context, suspectul Vâlcov Bogdan Darius l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu o persoană cu funcție de conducere din cadrul Primăriei, care, având cunoștință de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.

Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, suspectul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Transferul sumelor a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul unor persoane față de care se desfășoară acte de urmărire penală, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală."

 

UPDATE. Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a fost audiat la DNA timp de trei ore. La ieșire, întrebat dacă a luat mită ca primar, Vâlcov a răspuns: "Nu sunt acuzat de asta". El a mai precizat că nu s-a dispus nicio măsura preventivă împotriva sa.

UPDATE. Potrivit unor surse judiciare citate de RomâniaTV, este vorba de o audiere într-un dosar de corupţie mai vechi, din care urmează să fie disjunsă o nouă cauză.

Procurorii anchetează modul în care au fost semnate unele contracte de către municipalitatea din Slatina de pe vremea când Darius Vâlcov era primar în acest oraş, adică în perioada iunie 2004-martie 2012. La sediul DNA urmează să fie aduşi şi alţi doi complici, susţin aceleaşi surse.

 

Darius Vâlcov urmează să fie audiat de procurori, care încă nu au precizat despre ce dosar este vorba.

Conform unor surse judiciare, ministrul are calitatea de suspect. B1 TV relatează că Vâlcov ar fi fost citat în legatură cu fapte comise în timpul în care era primar al oraşului Slatina.

Darius Vâlcov a venit fără avocat şi s-a arătat surprins că este adus şi că nu ştie în ce calitate se află la DNA sau despre ce dosar ar fi vorba. Alte două persoane suspecte, aflate în legătură cu ministrul finanţelor, sunt aşteptate la DNA.

Darius Vâlcov nu poate fi reținut fără avizul Parlamentului, dat fiind faptul că este senator și ministru. Împotriva lui poate fi dispusă, totuși, începerea urmăririi penale, fără avizul Senatului, dat fiind faptul că nu este vorba despre fapte comise cât a fost ministru, ci în calitate de fost primar.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ