Doi lideri PSD au primit interdicție să candideze la alegerile locale din Mureș. Decizie definitivă a Tribunalului

| 18 aug, 20:33

Preşedintele PSD Mureş, Vasile Ghiorghe Gliga, nu va putea candida la preşedinţia Consiliului Judeţean, după ce o instanță a Tribunalului Mureș i-a respins, definitiv, apelul formulat împotriva interdicției sale de a candida la o funcție publică, el fiind condamnat la un 1 an de închisoare cu suspendare.

Maria Precup, vicepreşedinte al Organizaţiei de Femei a PSD, nu va putea nici ea să candideze la aceste alegeri, pentru funcția de primar al orașului Reghin.

„Respinge apelul declarat de intimatul Gliga Vasile Ghiorghe (cu dom.) împotriva sentinţei civile nr. 633 din 17.08.2020, pronunţată de Tribunalul Mureş în dosarul nr. 1645/102/2020. Definitivă. Pronunţată azi, 18.08.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, arată soluția instanței.
Vasile Ghiorghe Gliga formulase apel la decizia Tribunalului de a admite o contestație a fostului membru PSD Cornel Brişcaru privind înregistrarea candidaturii liderului PSD Mureș pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.
Acesta are interdicție de a candida pentru o funcție publică până în luna noimebrie, ca urmare a unei condamnări la un 1 an de închisoare cu suspendare, după ce Agenția Națională de integritate (ANI) a constatat că se afla în conflict de interese. În perioada 2009-2011 Gliga și-a angajat sotia la cabinetul parlamentar, potrivit punctul.ro.
Tribunalul Mureș a decis că vicepreședinta Organizației de Femei a PSD nu poate candida la Primăria Reghin
Tribunalul Mureş a respins, duminică, prin hotărâre definitivă, candidatura Mariei Precup, vicepreşedinta Organizaţiei de Femei a PSD la funcţia de primar al municipiului Reghin, ca urmare a rămânerii definitive a raportului ANI prin care aceasta a fost declarată incompatibilă, transmite Agerpres.
Prin Hotărârea nr. 542/2020 din dosarul 2515/289/2020,Tribunalul Mureş a desfiinţat soluţia dată de Judecătoria Reghin, care a considerat legală Hotărârea nr. 1/14.08.2020 a Biroului Electoral de Circumscripţie Municipală nr. 2 Reghin, prin care Mariei Precup i-a fost înregistrată candidatura atât pentru primar, cât şi pentru Consiliul Local.
Contestaţia a fost formulată de Partidul Naţional Liberal şi de Uniunea Salvaţi România şi a fost respinsă inţial de Judecătoria Reghin.
"Respinge cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a articolului 91 alin 1 indice 1 din Legea 161/2003 ca inadmisibilă. Admite apelul declarat de (...) împotriva Sentinţei civile 723/15.08.2020 pronunţată de Judecătoria Reghin în dosarul civil 2515/289/2020. Schimbă în parte sentinţa atacată în sensul că admite contestaţiile formulate de contestatorii .....şi ...... Anulează Hotărârea nr. 1/14.08.2020 a Biroului Electoral de Circumscripţie Municipală nr. 2 Reghin şi respinge candidatura d-nei ..... la funcţia de Primar a Municipiului Reghin. Anulează în parte Hotărârea 2/14.08.2020 a Biroului Electoral de Circumscripţie Municipală nr. 2 Reghin şi respinge candidatura d-nei .... la funcţia de consilier local al Municipiului Reghin. Menţine în rest sentinţa atacată. Cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare, recursul se depune la Tribunalul Mureş, în ceea ce priveşte soluţia pronunţată privind cererea de sesizare a Curţii Constituţionale şi definitivă în ceea ce priveşte apelul. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei azi, 16.08.2020", se arată în dispozitivul hotărârii, publicat pe portalul instanţei.
În contestaţia formulată de PNL şi USR Reghin se arată că prin Decizia 2899/2019 din 29.05.2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul nr. 438/43/2015 a fost menţinut raportul ANI - Inspecţia de Integritate, prin care primarul municipiului Reghin a fost declarat incompatibil.
Contestaţia prevede faptul că Art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice prevede că persoana publică faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.
"În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate", se arată în contestaţie.
În contestaţia depusă de PNL şi USR se mai arăta că, potrivit legii, nu pot fi alese persoanele cărora li s-a interzis, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi că, astfel, Maria Precup nu mai poate candida pentru o funcţie publică.
"Am promis că nu vom lăsa Reghinul pradă minciunii şi corupţiei! În timp ce alţi candidaţi se preocupă să mă atace şi să dezinformeze opinia publică, noi am iniţiat acţiune în instanţă pentru respectarea interdicţiilor de ocupare a funcţiilor publice de către persoanele condamnate definitiv. Astfel, prin Decizia dată în Apel de Tribunalul Târgu Mureş, în dosarul 2515/289/2020, s-a interzis candidatura actualului Primar al Municipiului Reghin, care considera că este absolut normal să candideze în ciuda interdicţiilor impuse de raportul ANI şi deciziile de la ÎCCJ. Respectul faţă de lege şi autorităţi înseamnă respect faţă de cetăţeni", a declarat, duminică, pentru Agerpres, liderul PNL Reghin şi candidat la funcţia de primar al municipiului, Gabriel Toncean.
Vicepreşedinta Organizaţiei de Femei a Partidului Social Democrat, Maria Precup, şi-a înregistrat, vineri, candidatura din partea Alianţei Electorale Locale PSD-ALDE pentru un nou mandat la conducerea Primăriei Reghin, declarând că doreşte să finalizeze proiectele demarate pe parcursul ultimilor patru ani.

 

Tag-uri: PNL, primar, USR
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ