Domnule Băsescu, vă eschivaţi

| 25 aug, 2013

În locul unei poziţii ferme pe tema retragerii decoraţiei lui Laszlo tokes, Traian Băsescu a găsit de cuviinţă să lase tema în aer. Pe aceeaşi logică pe care şeful statului a consacrat-o deja în spaţiul public – când adversarul politic de pune în dificultate, fie îl ignori, fie te prefaci că nu înţelegi şi deturnezi tema.

Este exact ceea ce a făcut Traian Băsescu pe tema distincţiei acordate pastorului reformat maghiar, în contextul apelului public formulat de premierul Ponta prin care îi solicita preşedintelui României retragerea Ordinului Naţional Steaua României în grad de Cavaler, urmând ca primul ministru să contrasemenze o eventuală decizie care însă nu a mai venit. Astfel, după ce timp de o săptămână Traian Băsescu s-a făcut că plouă şi nu a răspuns primului ministru, şeful statului s-a gândit, într-un târziu, să dea o replică premierului Ponta, pe fondul presiunii mediatice care a menţinut tema în atenţia opiniei publice. Un răspuns în mod vădit inconsistent şi care abate atenţia de la fondul problemei. Iată răspunsul lui Traian Băsescu, transmis printr-un comunicat: "Președintele României, domnul Traian Băsescu, ia notă de inițiativa prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, dar constată că a-i da curs înseamnă încălcarea legii; singura soluție de retragere a Ordinului Național „Steaua României” - în grad de Cavaler acordat domnului Tőkés László este cea prevăzută în HG 1511/2005, și anume ca unul dintre cavalerii acestui ordin să sesizeze în acest sens Consiliul de Onoare al Ordinului Național „Steaua României".

În fapt, răspunsul lui Traian Băsescu reprezintă o eschivă care devoalează atitudinea duplicitară a şefului statului. Fiindcă iniţiativa lui Victor Ponta privind retragerea decoraţiei lui Laszlo Tokes a apărut tocmai pe fondul declaraţiilor lui Traian Băsescu, cel care se declara „şocat” de escaladarea discursului radical şi amintea, în treacăt, despre posibilitatea retragerii cetăţeniei. Toate acestea s-au dovedit a fi însă vorbe goale care nu au fost dublate de niciun demers oficial al preşedintelui Băsescu ale cărui calcule politice privind neostilizarea radicalilor maghiari sunt mai presus de interesul României.

În realitate, ecuaţia electorală care îl are în centru pe Traian Băsescu are multe necunoscute şi este foarte riscantă. Pentru că în tentativa de a-şi conserva bunele relaţii cu acea comunitate maghiară adeptă a retoricii radicale, Traian Băsescu pierde definitiv contactul cu majoritatea românească. Adică acea populaţie care a înţeles foarte bine culisele scandalului interetnic din ultimele săptămâni şi ar fi aşteptat ca Traian Băsescu să îşi dubleze discursul şi cu ceva fapte. Ceea ce nu s-a întâmplat, iar orice explicaţii ar căuta şi orice argumente ar încerca să identifice, Traian Băsescu este prins în ofsaid.

Aşa se face că Traian Băsescu este, pentru a câta oară, artizanul unei diversiuni. În locul unei atitudini cinstite şi consecvente, şeful statului a preferat să respingă propunerea lui Victor Ponta ca fiind ilegală, argumentând că premierul nu este membru al Ordinului Naţional Steaua României. S-ar putea însă ca Traian Băsescu să aibă parte de o surpriză şi să constate că un membru al aceluiaşi Ordin se va sesiza şi va solicita retragerea distincţiei lui Laszlo Tokes. Pe unde va mai scoate atunci cămasa Traian Băsescu şi ce argumente va mai găsi preşedintele pentru a da curs unei cereri legitime?

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 aug, 2013
cantautor
Iata cum se poate scoate camasa .......
in acest sens, mai transmite Administratia Prezidentiala, dupa primirea sesizarii din partea unui membru al ordinului, Cancelaria Ordinelor are obligatia sa convoace Consiliul de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei".

"Hotararea Consiliului de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei', motivata, se comunica, apoi, Cancelariei Ordinelor cu propunere de retragere a decoratiei sau de respingere a sesizarii, dupa caz, iar Cancelaria Ordinelor, in baza hotararii Consiliului de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei', dupa caz, inainteaza presedintelui Romaniei, spre aprobare, proiectul decretului privind retragerea decoratiei", explica Administratia Prezidentiala procedurile legale de urmat in acest caz.
De caracter mizerabil si de informare prin omisiune,legea nu prevede nimic...din pacate.
25 aug, 2013
obiectiv
mai moldoveanco,unde-i lege,nu-i tocmeala...
si aude si pi acolo pe la voi?
au nu ?
25 aug, 2013
LEONARD
Numai ca Ponta ar vrea ca Basescu sa retraga cetatenia lui Tokes ,iar apoi Tokes sa castige procesul la Haga ,iar Romania sa plateasca cateva milioane de euroni ,pe care Tokes sa-i imparta cu cea mai proasta Poanta.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ