Dragnea: anul acesta reprezintă o oportunitate pentru adoptarea regionalizării

| 02 oct, 2013

Anul 2013 este, probabil, singura fereastră de oportunitate pe care o are România de adoptare a proiectelor de acte normative privind regionalizarea şi descentralizarea, a declarat, miercuri, vicepremierul Liviu Dragnea, la Palatul Parlamentului.

"2013 este probabil singura fereastră de oportunitate pe care o are ţara asta să adoptăm aceste acte normative importante, respectiv regionalizarea şi descentralizarea. În ceea ce priveşte regionalizarea, pentru care legea nouă a referendumului este constituţională, dar nu încă, nu mai putem discuta acum de modificarea Constituţiei prin referendum, fiind nevoie de modificarea Constituţiei pentru înfiinţarea regiunilor administrative. În acest sens, am venit cu un proiect de lege de modificare a legii privind regiunea de dezvoltare care să fie un pas intermediar până la regiunile administrative, document pe care l-am trimis colegilor de la PNL. Aşteptăm puncte de vedere", a spus Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

Vicepremierul a subliniat că aceste două mari proiecte, "care deranjează foarte multă lume", ar ajuta România să se rupă definitiv de comunism. "Cei care nu doresc să facem descentralizare reală pentru că nu a existat până acum aşa ceva, probabil că sunt nostalgici", a completat vicepremierul.

În ceea ce priveşte declaraţia prim-vicepreşedintelui PNL, Klaus Iohannis, potrivit căreia regionalizarea nu se va petrece nici în 2013, nici anul viitor, Liviu Dragnea a spus că nu are aceeaşi experienţă ca prim-vicepreşedintele PNL în privinţa regionalizării.

"Eu nu sunt aşa de previzionar precum Klaus Iohannis, poate dumnealui are informaţii mult mai bune decât am eu. Eu nu am experienţa domnului Iohannis, chiar nu am în privinţa regionalizării. Nici nu îmi permit să afirm lucrul acesta, numai că aceste păreri le-am auzit de-a lungul ultimilor 10 ani, pentru că din 2003 se discută despre regionalizare, de la foarte mulţi cetăţeni. Ca să se ducă un proces la capăt trebuie să-l începi. Că proiectul de regionalizare va fi implementat în 2 ani sau în 3 ani sunt de acord. Proiectul de descentralizare va fi implementat într-un an. Ca să câştigi timp, trebuie să începi. Se discută din 2011 de acest proiect. Nu ştiu la Sibiu ce înseamnă timp lung şi timp scurt. Noi, în sud, suntem un pic mai agitaţi. România cred că îşi doreşte să aibă aceste două proiecte implementate", a explicat Dragnea.

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, primar al Sibiului a declarat, marţi, că regionalizarea nu se va petrece nici în 2013, nici anul viitor, pentru că este puţin probabil ca legea fundamentală să fie modificată.

El a precizat că grupul de lucru care se ocupă de regionalizare la nivelul PNL, pe care îl conduce, nu are deocamdată concluzii preliminare de comunicat, pentru că nu există un punct de vedere comun, dar şi pentru că nu se află sub presiunea timpului.

"Trebuie să facem diferenţa între regionalizare de dragul fondurilor europene, care mi s-ar părea greşită, şi regionalizarea de dragul modernizării administraţiei în România, ceea ce mi s-ar părea o chestiune corectă. Ca să putem folosi fondurile europene este evident că trebuie să avem acele entităţi care gestionează fondurile. Vorbesc despre fondurile destinate dezvoltării regionale", a precizat Iohannis.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 oct, 2013
jojo
oportunitati
anul acesta este o oportunitate sa intri si tu, infracorule, la jilava..sa joci tablle cu jiji bekalia, cu voiculescu, camelia si altii ca voi!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ