Dragnea: Regiunile, rol foarte important în combaterea şomajului

| 02 iul, 2013

Regionalizarea României poate avea un rol foarte important în combaterea şomajului, întrucât se vor putea evita greşelile care s-au făcut până în prezent în abordarea fenomenului, a declarat, astăzi, la Bruxelles, ministrul dezvoltării regionale şi al administraţiei publice, Liviu Dragnea.

Vicepremierul Liviu Dragnea a participat la Bruxelles, la Biroul Comitetului Regiunilor (CoR), la invitaţia preşedintelui acestui for, Ramón Luis Valcárcel Siso.

"S-au făcut două mari greşeli după părerea mea în acest tip de abordare, în general în domeniul combaterii şomajului. Este imposibil ca de la nivel central, oricât de bine pregătiţi ar fi miniştrii, să ai o vedere periferică atât de bună încât să ştii în fiecare zonă ce specific ai. Eu am prezentat în ultimele dezbateri publice nişte analize extrem de exhaustive referitoare la nivelul de dezvoltare şi coroborat cu nivelul de şomaj din fiecare bucăţică a teritoriului. Am mers până la nivel de cătun şi analizele ne-au arătat cât de pestriţă este dezvoltarea, dar şi repartizarea şomajului în România", a declarat Liviu Dragnea în cadrul unui briefing de presă.

Ministrul dezvoltării regionale şi al administraţiei publice, Liviu Dragnea, susţine că prima greşeală care se face de obicei în abordarea fenomenului este faptul că aceasta nu ţine cont de specificul regiunilor.

"Având o abordare centrală sunt reguli general valabile care nu ţin cont de specificul fiecărei zone, fiecărui judeţ, fiecărei localităţi. Şi atunci o regiune, în momentul în care se înfiinţează, are altă viziune şi îşi va face politici proprii pentru a dezvolta educaţia în anumite domenii, pentru a dezvolta formarea şi reconversia profesională în domeniile care sunt specifice şi care au potenţial în regiunea respectivă", a apreciat Dragnea.

În al doilea rând, afirmă ministrul, nu există o corelare între crearea de locuri de muncă, acţiune sprijinită inclusiv prin alocarea de fonduri structurale, şi planurile de reconversie profesională.

"Dacă noi alocăm sume importante pentru reconversia profesională şi un tânăr sau un cetăţean face cursuri şi va fi pregătit într-un alt domeniu şi va ieşi din acea sală de curs după o lună, unde se angajează? Deci dacă noi creăm prin fondurile structurale locuri de muncă în anumite domenii, în domeniile respective trebuie să facem reconversia profesională. Asta a fost a doua greşeală, nu a fost o corelare între acţiunile de formare profesională pe care nu le-a coordonat nimeni, nu a stabilit nimeni care sunt domeniile în care trebuie să se facă şi cealaltă acţiune, cea de creare de locuri de muncă prin sprijinirea IMM-urilor şi în general a societăţilor comerciale. Deci regiunea poate să facă acest lucru, pentru că noi atunci când noi vom finaliza acest proces regiunea va putea să-şi dezvolte propriile politici în funcţie de necesarul şi potenţialul specific", a mai afirmat Liviu Dragnea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ