Dragnea: Solicit ferm Guvernului să dea explicaţii privind campania de achiziţie a "Cuminţeniei Pământului"

| 28 noi, 10:46

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a solicitat Guvernului să ofere explicaţii cu privire la modul în care a fost pregătită şi desfăşurată campania de achiziţie a sculpturii lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia Pământului".

"Solicit ferm Guvernului Cioloş să dea explicaţii cu privire la modul în care a fost pregătită şi desfăşurată campania de achiziţie a sculpturii lui Brâncuşi 'Cuminţenia Pământului'. Cei 100.000 de donatori care au fost traşi pe sfoară şi toţi românii au dreptul să afle răspunsuri din partea Guvernului", a afirmat Liviu Dragnea, potrivit unui comunicat de presă al PSD transmis, luni, AGERPRES. 

Potrivit liderului social-democraţilor, actualul Guvern este dator să dea răspunsuri la o serie de întrebări referitoare la achiziţia "Cuminţeniei Pământului" privind mandatul şi membrii comisiei de negociere, experţii care au stabilit valoarea sculpturii la 11 milioane de euro, "după ce expertizele anterioare au indicat o valoare de cel mult cinci milioane de euro", cine l-a autorizat pe ministrul Culturii să accepte acest preţ şi dacă aprobarea a fost dată într-o şedinţă a Executivului. 

"De ce s-a retras din procesul de negocieri operatorul economic, respectiv casa de licitaţii, permiţând negocierea direct între proprietari şi ministru, lucru interzis de lege? Care este temeiul legal pentru prelungirea termenului de plată până la data de 20 decembrie 2016? Care sunt prevederile ce modifică art. 4 alin. (4) din OUG nr. 10/2016, potrivit căruia în situaţia în care, din orice motiv, până la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii 'Cuminţenia Pământului', sumele colectate prin subscripţie publică se restituie donatorilor?", a adăugat Dragnea. 

Liderul PSD a solicitat, totodată, ca Guvernul să precizeze care este conţinutul procesului-verbal încheiat cu proprietarii sculpturii şi mecanismul legal prin care banii strânşi prin subscripţie publică se vor înapoia donatorilor şi care vor fi costurile şi cum vor fi finanţate. 

Liviu Dragnea a mai cerut Guvernului să spună "cine l-a autorizat pe ministrul Vlad Alexandrescu să declare că, în cazul în care nu se vor strânge cele şase milioane de euro prin subscripţie publică, statul va renunţa la dreptul de preempţiune". 

"De ce evitaţi să le răspundeţi românilor care, cu bună credinţă, au răspuns apelului dumneavoastră şi au donat bani, iar acum se fac glume pe seama lor şi sunt numiţi 'Păgubiţii Brâncuşi'? Credeţi că, după acest fiasco, va mai avea cineva încredere să participe la o asemenea subscripţie publică?", a punctat preşedintele PSD.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ