Dragu: Statul ar putea acorda garanţii de până la 60% fermierilor care vor să achiziţioneze un utilaj agricol

| 23 feb, 11:03

Fermierii români, persoane fizice sau juridice, care se vor asocia, pot primi garanţii de stat între 40% şi 60% pentru achiziţionarea unui utilaj agricol, prin intermediul unui program guvernamental pe care îl creionăm în acest moment, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

'Suntem în faza în care creionăm un program de sprijinire a agricultorilor pentru achiziţionarea unui utilaj agricol. Îi spunem noi 'Primul utilaj agricol', deci nu vorbim numai despre tractoare, pentru că, dacă ne uităm pe profilul de producţie, sunt anumite utilaje necesare pentru creşterea animalelor, de exemplu. Ca atare ne-am gândit să punem pe hârtie un program cu garanţii de stat pentru agricultorii care se asociază pentru îmbunătăţirea perfomanţelor agricole. Acest program se adresează celor care deţin exploataţii agricole, persoane fizice sau juridice, şi care intenţionează să adere la o entitate asociativă. În sectorul animal, ne gândim la remorci de transport al animalelor sau la maşini de transport al gunoiului furajer. Statul va acorda garanţii cuprinse între 40 şi 60% din preţul bunului achiziţionat', a afirmat Dragu, într-o conferinţă de specialitate. 

Potrivit ministrului, din punct de vedere macroeconomic, agricultura din România are o pondere în Produsul Intern Brut (PIB) superioară faţă de celelalte state din Uniunea Europeană (UE). 

'Ne-am uitat puţin la rolul agriculturii, la ponderea în PIB, şi am constatat că, atât ca structură la formarea PIB-ului, în agricultură mai sunt multe lucruri de îmbunătăţit pentru perioada care urmează. Am încercat să fac o comparaţie între România şi celelalte state europene, astfel încât cel mai simplu indicator este ponderea agriculturii în PIB în 2014. Observăm că în România ponderea este superioară faţă de celelalte state europene. Practic, eficienţa acestui sector este domeniul care trebuie îmbunătăţit. În România, ponderea în PIB a agriculturii a fost, în anul 2014, de 4,7%. Contribuţia agriculturii la creşterea reală a PIB a fost pozitivă în anii agricoli buni. La valoarea adăugată brută în agricultură, observăm o foarte mare volatilitate şi are ca explicaţie exact dotarea sub-optimală a agriculturii româneşti. Vorbim aici despre lipsa sistemelor de irigaţii', a spus ministrul Finanţelor. 

De asemenea, oficialul a menţionat că randamentele agricole ale României, raportat la celelalte state din UE, s-au majorat în ultimii ani, în special la cereale. 

'Ponderea agriculturii vegetale în producţia totală s-a situat la 48%, în 2014, media europeană fiind puţin peste jumătate, undeva la 56%. Deşi în perioada 2010-2014 randamentele agricole s-au majorat, îndeosebi la cereale, România se situează încă pe unul dintre ultimele locuri în Uniunea Europeană. Randamentul la grâu, în România, a fost destul de scăzut, în 2014, inferior mediei europene. Comparativ cu Franţa, cel mai mare producător de grâu din Uniunea Europeană, România are un randament la jumătate', a atras atenţia Anca Dragu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ