DTZ: România, dependentă de creditele bancare pentru finanţările în real estate

| 18 iun, 2013

România este încă extrem de dependentă de creditele bancare din cauza unei slabe dezvoltări a pieţei de capital, deşi în Europa există tendinţa de a creşte ponderea finanţărilor în real estate din surse non-bancare, conform unui studiu realizat de DTZ Research, citat de Agerpres.

"Din păcate, din acest motiv, fondurile de investiţii ce deţin proprietăţi în România şi care în general apelează la atragerea de resurse de pe piaţa de capital fac acest lucru pe alte burse şi nu la Bucureşti”, a spus un senior business analyst DTZ Echinox.

Pe termen mediu, în timp ce observăm o reducere a nivelului de refinanţare, analiza DTZ relevă că dificultăţile în acest proces ar putea fi amplificate, reflectând prelungiri recente ale împrumuturilor şi creşterea limitată a valorilor de capital. Deşi gradul de certitudine asupra acestor previziuni este redus, analiza subliniază o potenţială creştere a riscului portofoliilor aflate în proces de restructurare. Pe pieţele cu o expunere mai mare precum Irlanda şi în particular Spania, care tocmai e în proces de înfiinţare a unei bănci pentru gestiunea activelor neperformante (bancă toxică), se anticipează un nivel mai pronunţat al acestui risc. Procesul de restructurare a împrumuturilor pe o perioadă mai îndelungată ar putea încetini procesul de recuperare, spun cei de la DTZ. 

“Pe fondul crizei din Europa cu privire la finanţarea proprietăţilor comerciale, observăm o creştere a activităţii şi interesului pentru sursele de finanţare non bancare. Pe pieţele europene importante, inclusiv Marea Britanie, Franţa, Suedia şi Germania previzionăm un excedent de finanţare în următorii doi ani, întrucât disponibilităţile de creditare acoperă cu mult deficitul brut. În Spania disponibilităţile de creditare pentru noi împrumuturi sunt mai limitate, determinând un deficit net de finanţare semnificativ, în valoare de 17 miliarde de dolari. Observăm de asemenea deficite nete mai mici în Irlanda, Italia şi Olanda. Toate acestea duc la un deficit net de refinanţare de 50 miliarde de dolari în întreaga Europă” , a spus Nigel Almond, Head of Strategy Research în cadrul DTZ, şi co-autor al raportului.

DTZ estimează că fondurile de investiţii şi asiguratorii vor furniza în piaţă 181 miliarde de dolari, valoare ce va fi disponibilă pentru noi creditări în întreaga Europă, în perioada 2013-2015. Acest fapt va determina o creştere a ponderii lor în totalul datoriilor restante în Europa de la 2 la 7. Se preconizează, astfel, că Marea Britanie va fi lider, cu o creştere a cotei de piaţă a sectorului non-bancar de la 7% în prezent, la 15%. 

Studiul DTZ arată că deficitul european net de finanţare s-a redus cu 42%, de la valoarea de 86 miliarde de dolari estimată în noiembrie 2012, la 50 miliarde de dolari.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ