După aderarea Croaţiei, teritoriul UE se va mări cu 1,28%, iar populaţia va creşte cu 0,86%

| 01 iul, 2013

Odată cu aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană la 1 iulie, populaţia UE va creşte cu aproximativ 0,86%, iar teritoriului său cu 1,28%. Croaţia se situează în acest moment pe ultimele locuri în UE în ceea ce priveşte PIB-ul mediu raportat la numărul de locuitori, informează luni Hina.

După aderarea Croaţiei, UE are în prezent cu aproape 4,4 milioane mai mulţi locuitori, ceea ce face ca totalul populaţiei Uniunii să ajungă la 508 milioane de locuitori.

La momentul intrării sale în UE, PIB-ul pe cap de locuitor al Croaţiei este de 61% din media UE, situându-se pe ultimele locuri ale clasamentului, înaintea României şi Bulgariei, unde PIB-ul pe cap de locuitor este de 49% şi respectiv 47% din media UE. Croaţia este urmată îndeaproape de Cipru (62%), Ungaria şi Polonia (ambele 66%). Luxemburgul se află în fruntea clasamentului cu 271% din media UE.

Croata este de asemenea una dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. 

La fel ca toate celelalte state membre ale UE, Croaţia are un comisar în ramura executivă a Uniunii - Neven Mimica, comisarul pentru protecţia consumatorilor. În actualul Parlament European, Croaţia dispune de 12 deputaţi. 

Croaţia are de asemenea dreptul la un membru la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi la Curtea Europeană de Conturi. Zagrebul va fi reprezentat de guvernatorul băncii centrale la Banca Centrală Europeană.

De asemenea, Croaţia va avea nouă membri atât la Comitetul Economic şi Social, cât şi la Comitetul Regiunilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ