BNR aşteaptă ca şi a treia agenţie de rating să aibă un verdict ameliorat

| 07 aug, 2013

Fundamentele economice pe baza cărora se formează ratingurile s-au ameliorat foarte mult şi datorită acestei dezvoltări este posibil ca şi a treia agenţie de rating să aibă un verdict ameliorat pentru România, a spus, astăzi, viceguvernatorul Băncii Naţionale, Cristian Popa.

"Eu cred că fundamentele economice pe baza cărora se formează ratingurile s-au ameliorat foarte mult şi pe baza acestei dezvoltări mă aştept ca şi a treia agenţie să aibă un verdict ameliorat pentru România. Mai departe depinde de dânşii şi de modul în care evaluează viteza modificărilor în bine şi riscurile care rămân în faţa României, când vor face acest lucru. Nu pot să mă pronunţ şi să vă dau un orizont de timp, dar cred că mai degrabă va fi mai repede decât mai târziu. Depinde de politica internă a acelui comitet de credit care evaluează la nivelul respectivei agenţii cum va face evaluarea României, dar cred că argumentele pro sunt vizibile", a declarat Cristian Popa, într-o conferinţă de presă, întrebat despre o posibilă îmbunătăţire a ratingului României.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor"s Ratings Services a confirmat în luna mai a acestui an ratingurile atribuite României pentru datoriile pe termen lung şi scurt la "BB plus/B", perspectiva asociată fiind una stabilă. Ratingul "BB plus" acordat de S&P este primul din categoria investiţiilor speculative (junk). Standard&Poor"s a scos România din categoria statelor cu risc scăzut de investiţii (investment grade) în 2008. 

Celelalte două mari agenţii de evaluare financiară, Moody" şi Fitch au păstrat România în rândul statelor cu risc scăzut pentru investiţii.

În aprilie 2013, agenţia de evaluare financiară Fitch a reconfirmat rating-ul României la "BBB-" pentru obligaţiunile pe termen lung emise în monedă străină, cu perspectivă stabilă.  Anul trecut, în luna iunie, agenţia Moody"s a schimbat perspectiva ratingului României la negativă de la stabilă. Din partea acestei agenţii, România are ratingul Baa3 pentru monedă străină şi monedă locală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ