E oficial. 51% produse românești la raft

| 11 iul, 12:42

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. De acum toate magazinele vor fi olbligate să deţină pe rafturile lor produse româneşti în proporţie de minimum 51%.

UPDATE 15.03 Iniţiatorul legii supermarket-urilor, Ovidiu Donţu, a declarat, luni, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea, că aceasta este o victorie a producătorilor care s-au bătut pentru eliminarea barierelor privind accesul pe piaţă a produsului românesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 

Ovidiu Donţu a declarat, pentru MEDIAFAX, că supermarket-urile vor trebui să negocieze cu producătorii locali pentru ca 51 la sută din produsele alimentare să se afle pe rafturi.

„Este o victorie a producătorilor din Bucovina, în special, şi a celor din România în general, care s-au bătut pentru eliminarea barierelor privind accesul pe piaţă a produsului românesc. Ca lucrător în Camera de Comerţ din Suceava timp de 12 ani cunoşteam o parte dintre aceste bariere şi am propus eliminarea lor prin această lege. Practic, supermarket-urile vor fi obligate să negocieze cu producătorii locali pentru ca 51 la sută din produsele româneşti să se regăsească pe raft în marile magazine”, a spus Donţu.

El a mai declarat că există şi legislaţia depozitelor agro-alimentare care îi ajută pe aceştia să aibă cantităţile necesare pentru aprovizionarea ritmică a marilor magazine şi consideră că legea cooperaţiilor va ajuta şi ea la punerea în aplicare a acestei legi.

„Aceste prevederi ale legii vor intra în vigoare în termen de şase luni, deci aproape de sfîrşitul anului şi se prevăd amenzi uriaşe pentru cei care nu se conformează”, a spus Donţu.

 

----

Modificările aduse Legii 321 prevăd ca toate magazinele alimentare să fie obligate să vânda carne, fructe şi legume în proporţie de minimum 51% din producţia românească. În acelaşi timp, modificările legifereaza termenele de plata 7 zile pentru produsele fresh şi 14 zile pentru celelalte produse alimentare. Modificările mai definesc preţul produsului şi interzic taxele de raft, de listare, de dezvoltare, de marketing, adică obligă toţi comercianţii să trăiască din adaos comercial.

Legat de modificările în ceea ce priveşte Lege nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare au mai fost propuse şi alte proiecte de lege prin care se cerea închiderea hipermarketurilor în weekend sau mutarea acestor unităţi în afara oraşului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ