E-România – o altă gaură neagră pentru bugetul de stat din timpul guvernărilor PDL

| 10 iun, 2013

Denumit pompos ”e-România 2”, portalul în discuție nu este funcțional nici în ziua de astăzi. În schimb, ca multe alte proiecte demarate și derulate în timpul guvernărilor PDL, contribuabilul român a plătit deja milioane de euro pentru factura pedelistă.

În 2010, guvernul Emil Boc lansa cu mare fast un proiect pentru realizarea unui portal care să ofere în mod integrat informații de interes public despre toate localitățile din țară.

Denumit pompos ”e-România 2”, portalul în discuție nu este funcțional nici în ziua de astăzi. În schimb, ca multe alte proiecte demarate și derulate în timpul guvernărilor PDL, contribuabilul român a plătit deja milioane de euro pentru factura pedelistă. Aceste milioane s-au dus spre conturile firmei Omnilogic, care a câștigat un contract pentru realizarea respectivului portal în perioada în care ministru al Comunicațiilor era Valerian Vreme.

Corpul de Control a descoperit însă, în urma auditului efectuat, grave nereguli în organizarea licitației respective. În primul rând, deși atribuțiile de coordonare a licitației i-au fost delegate Secretarului General al Ministerului Comunicațiilor, acesta nu a aprobat caietul de sarcini. Mai mult, la estimarea valorii contracului nu au fost precizate unităţile de măsură şi cantităţile de servicii contractate. Ca urmare, de la bun început, contractul pentru care se licita a fost conceput de o manieră care lipsea statul român de posibilitatea de a cere socoteală prestatorului de servicii pentru neîndeplinirea obligațiilor asumate, din simplul fapt că acestea nu puteau fi cuantificate.

Iar neregulile nu se opresc aici. Raportul Corpului de Control arată că licitația organizată de Ministerul Comunicațiilor a fost aranjată, ofertei depuse de firma Omnilogic fiindu-i  acordate, în mod nejustificat, puncte pentru a câștiga. De altminteri, în legătură cu această ofertă, inspectorii Corpului de Control au descoperit indicii privind înlocuirea unei file și au descoperit că un document referitor la procedura de atribuire ar fi fost falsificat.

În aceste condiții, nici nu e de mirare că portalul ”e-România 2” s-a tranformat într-o altă ”gaură neagră”, care a aspirat milioane de euro din buzunarele contribuabililor, fără însă ca România și cetățenii ei să aibă vreun beneficiu.  De la modul în care a fost conceput contractul și până la gestionarea licitației și a proiectului în sine, întreaga afacere ”e-România 2” a reprezentat o ”țeapă” costisitoare pentru bugetul de stat, orchestrată cu sprijinul cât se poate de evident al celor care ar fi trebuit să vegheze la cheltuirea judicioasă a banilor publici.

Așa cum o demonstrează multitudinea de rapoarte întocmite până acum de către Corpul de Control și înaintate organelor de anchetă abilitate, ”e-România 2” nu este decât o mică părticică din jaful sistematic al banilor publici care s-a desfășurat în perioada guvernărilor PDL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ