Economia subterană a SUA a ajuns la 2.000 de miliarde de dolari

| 26 apr, 2013

Economia subterană, nefiscalizată, a Statelor Unite este estimată la 2.000 miliarde de dolari în 2012, reprezentând aproape 8% din PIB.

Analiştii consideră, totuşi, că economia subterană ar putea fi un factor pozitiv pentru cea reală, fiscalizată, deoarece previne o deteriorare şi mai accentuată a indicatorilor sectoriali şi de consum, în contextul în care munca la negru s-a extins puternic în SUA în ultimii ani.

"În mod normal, ai de-a face cu economii subterane în locuri precum Brazilia sau în sudul Europei. Însă având în vedere situaţia de pe piaţa muncii şi incertitudinea din economie, nu este o surpriză că a crescut şi aici, în Statele Unite", spune Laura Gonzalez, profesor de finanţe personale la Fordham University.

Potrivit estimărilor lui Friedrich Schneider, profesor la Universitatea Johannes Kepler din Linz, Austria, economia subterană din SUA s-a dublat ca cifră de afaceri faţă de nivelul din 2009, reprezentând în prezent aproape 8% din Produsul Intern Brut al ţării.

Cu toate acestea, estimările nu reprezintă un semnal de alarmă, subliniază analiştii, deoarece o bună parte din sumele astfel transferate ajung în retail, iar consumul populaţiei a crescut după recesiunea de acum 2 ani.

"Există cheltuieli de consuim pe termen scurt. Oamenii au bani chiar dacă nu au fost raportaţi, şi asta ajută economia. Însă pe termen lung, dezvoltarea economiei subterane reprezintă un semnal că avem nevoie de o schimbare", a afirmat Gonzalez.

În mod normal, în Statele Unite, economia subterană este asociată cu activităţi ilegale, precum traficul de droguri. În ultima vreme, munca nefiscalizată a început să apară în domeniul servicilor personale sau gospodăreşti, precum bonele sau curăţenia în locuinţă. Economia subterană a acaparat şi muncitori în construcţii, specialişti IT sau web designeri, nemulţumiţi de veniturile obţinute la locul de muncă ocupat cu forme legale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ